Amaroneprovning

Följ med oss på en spännande Amaroneprovning! Amarone är ett smakrikt och mustigt vin som kommer från vinregionen Valpolicella i norra Italien. Vinet jäser fullt ut för att bli torrt, men upplevs sällan som helt torrt. Det är på grund utav den höga alkoholhalten och den stora koncentrationen av frukttoner som finns i vinet. Amaro betyder just besk på italienska. Men namnet härstammar snarare från en jämförelse med sin söta och ursprungliga motsvarighet Recioto, fadern till dagens Amarone.

Under vintillverkningen så använder vinproducenterna druvor som de har torkat i mellan fyra till sex månader. Under torkningsprocessen avdunstar vatten, medan socker, färg och smak stannar kvar i druvorna. När druvorna har torkats färdigt till russin-liknande vindruvor, så är det dags för jäsningen. Det här kallas för Appassimentometoden.

Metoden för att göra Amaronevin är cirka 2000 år gammal. Men italienska familjer började inte producera vinet förrän efter andra världskriget. Det är dock under de senaste årtiondena som Amarone har blivit riktigt populärt.

Det finns idag många olika stilar av Amarone att välja bland. Men gemensamt är att de inte får understiga 14% alkoholhalt och att de måste lagras i minst tre år. Amarone förknippas med en smak och doft av torkade körsbär, choklad och russin. De passar även mycket bra ihop med mustiga och bastanta maträtter samt ost och mörk choklad.

En spännande och smakintensiv kväll med fokus på Italien och Verona!

Information Amaroneprovning

En Amaroneprovning pågår mellan 1,5-2 timmar. En professionell sommelier med erfarenhet från Verona och familjen Tommasi’s vingårdar kommer guida dig kring kvällens viner. Under upplevelsen kommer du lära dig om historien bakom Amarone och andra viner från Valpolicella som Ripasso och Recioto. Vi kommer även berätta mer om den populära Amarone-producenten Tommasi och deras anrika historia och hantverk.

Det blir en mångfacetterad provning med ost och vin från Valpolicella i fokus. Evenemanget kommer även ge dig en inblick i den fina kulturen och traditionen som finns i vinregionen. Du kommer att prova två äkta Amaroneviner tillsammans med fyra andra spännande viner från Tommasi. Vinerna serveras tillsammans med ost och passande smakbitar som visar upp vinernas bredd.

Du har med andra ord en spännande och smakintensiv kväll framför dig!

Se även: Spännande vinprovning med utsökta vin- och ostkombinationer

Ett uppdukat långbord med vinglas. Glada deltagare och vin fylls på.

Två tjejer som provar röda amaroneviner

 

Omdöme Amaroneprovning 5/5

• En glatt intensiv smakupplevelse!

• Vi provar sex kvalitativa viner.

• Ost och passande smakbitar.

• En professionell sommelier.

• En provning för alla intresserade.