Rökig whisky och en överraskning

Denna vinterklädda afton samlades en skara whiskysugna människor i Saluhallen i Örebro för att få prova fyra, men som överraskande blev fem olika sorters whisky.

Kvällen inleddes med att sommelieren gick igenom metodiken vid spritprovning och bände betoningen på att kika på vad som kallas ben, gardiner eller tårar på glasets kant. När dessa tårar rinner långsamt och är tydliga är det ett tecken på hög viskositet, vilket kan indikera på hög sockerhalt och/eller hög alkoholhalt.

Blended whisky från Skottland

Sedan provades första drycken. Stewarts blended whisky från Skottland. Denna whisky är tillverkad på både korn och vete och är alltså vad som kallas för blended whisky. Detta är ett av Skottlands äldsta whiskymärken. Stewarts upplevdes mild och en aning skarp i alkoholen med viss karaktär av vanilj.

Under tiden gästerna provade whiskyn hade de också lite smått och gott i tilltuggsväg att testa tillsammans med dryckerna. Ost och whisky är en härlig kombination, om man väljer en smakrik ost.

Vidare till Japan

En japansk mild whisky med hög men ändå balanserad alkoholhalt är Nikka from the Barrell. Denna jämfördes med Strewarts då båda är inom kategorin blended whisky. Denna whisky blandas av olika sädesslag mellan de två destellerierna Nikka har i Japan. Grundaren till denna whisky var den första i Japan att studera whiskytillverkning på universitetet i Glasgow. Drycken upplevdes en aning sötare än Stewarts, med toner av torkad frukt.

Under tiden vi provade drycken pratade sommelieren om tillverkning och historia. En intressant diskussion om lagring och ålder växte fram under kvällen. När en whisky är åldersbetecknad innebär det att den yngsta whiskyn i buteljen innehar den åldern, men det kan alltså finnas betydligt äldre whisky i buteljen.

En överraskning

Dryck nummer tre var en liten extra surprise. En Dalmore vintage 2006. Dalmore är ett skotsk destilleri och har funnits sedan 1839. Årgångsbetecknad whisky är inte standard, men förekommer.

Då innebär det att all whisky i flaskan har stoppats på fat just det betecknade året. I det här fallet 2006. Att tänka på när det gäller whisky är att den inte utvecklas i flaskan, som ett bättre vin kan göra vid lagring. Vi talade också om att man kan behålla en öppnad whisky i ungefär ett år och ändå behålla samma kvalitet.

Rökig whisky från skotska höglandet och Sverige

Den fjärde drycken var Jura Superstition. En rökig whisky från ön Jura i Highlands, Skottland. Ön har fått sitt namn av djurrikedomen på ön och då framförallt hjortar. Rökigheten framställs genom att man eldar torv under tillverkningen. Rökigheten i whisky mäts i PPM, parts per million. Gästerna upplevde inte drycken som superrökig men rökigheten var ändå tydlig i drycken.

Denna jämfördes sedan med High Coast Dallve. En svensk whisky från ett destilleri intill ångermanälven. Detta är ett av världens nordligaste destilleri, som är ungt och har endast funnits sedan 2010. Den whisky vi provade hade lagrats endast i fem år och var därför väldigt ljus i färgen.

Alkoholen och rökigheten upplevdes tydligare i drycken. Vid lagringen så rundas alkohol och rökighet av och smakerna gifter sig med varandra. Whisky får också sin färg av att ligga på fat. Det är dock tillåtet att färga whisky med sockerkulör, men det är långt ifrån alla producenter som gör det. Vid lagringen dunstar också nästan 1 % av all whisky bort. Detta kallas för angel’s share.

Det var många trevliga diskussioner under kvällen, framförallt kring lagring, alkoholhalt och mälterier. Kvällen avrundades med frågestund, härlig doft av whisky och glädje i lokalen. Vi tackar alla deltagare och välkomnar er tillbaka till vårens whiskeyprovningar, håll utkik på hemsidan!