Choklad och vin sensorik en kväll i Västerås

Choklad och vin är båda förenade med magi på sitt sätt, men också i förening med varandra. Ingen går oberörd, kanske räcker det med bara tanken på dessa ljuva ting. Det var en februarikväll när mörket fallit över Västerås som en glad skara samlades på det gemytliga och familjära hotellet Best Western Esplanade. Planen för kvällen var helt enkelt att avnjuta vin och choklad var för sig samt i kombination med varandra.

Och för att samtidigt få tillfälle att bilda sig en aning inom dessa områden. Men framförallt ge sig hän åt just den förädlade formen utifrån druvor och kakaobönor som vi alla känner, nämligen vin och choklad.

Vi gick dessutom igenom lite grundläggande sensorik, med en praktisk övning som gick ut på att gissa och beskriva doften, utifrån ett antal arom flaskor, utan facit. Det var ett lekfullt sätt att värma upp doftsinnet. Ty detta sinne är ett förträffligt verktyg vid vinprovning. Associationerna haglade och många prickade rätt på dofttoner som alla pekade på det man kan man uppleva i viner.

Sedan fortsatte vi den grundläggande vinprovningsmetodiken genom att bekanta oss med kvällens viner utifrån utseende, doft och smak. Då kom också många intressanta frågor från sällskapet. Ser man ålder på ett vin i sitt glas? Kan man dofta sig till strävhet i ett vin? Varför står det att ett vin bjuder på vanilj på t ex Systembolagets hyllexponerade etiketter, tillsätter vinmakaren vanilj? Vad har ekfatets för betydelse för vinet?

Kvällens Choklad

Choklad har alla olika referenser till sin form och situation då det avnjuts som bäst vare sig det är i dess rena form, ljus eller mörk, som dryck, smaksatt, i matlagningen eller på kondis. Vidare har choklad dessutom en rik kulturhistoria utöver njutning i både medicin och betalmedel.

Columbus förde under sin och spanjorernas stortid i samband med dess kolonialisering av Sydamerika in kakaobönan till Europa först runt år 1500. Genom tiderna har den förädlats till det vi ser idag. En stor del av förvaltandet av bönan kan vi tillskriva fransmännen, varifrån kvällens chokladbitar utgör klara exempel.

Chokladtrenden idag utgörs av kakor med hög kakaoprocent, samtidigt som fantasin kring smaksättningar knappast sätter några gränser. Earl Grey och Rosépepparsmaksättning provades denna kväll. Chokladtyperna för kvällen i tur och ordning var både rena och smaksatta, med stigande kakaograd, vilka vi provade enskilt samt tillsammans med vinerna.

De viner och choklader vi bekantade oss med denna kväll var i tur och ordning följande:

Gagliole Rubiolo Chianti Classico DOCG Italien 2015

Väl till bords, med framdukad rekvisita i form av fyllda glas och en assiett med chokladbitar, alla av olika karaktär, presenterades innehållet för kvällen.

Först på tur var detta torra vin i kombination med Jivarra Mjölkchoklad 40% Valrhona. Den här chokladen var dessutom mångas favoritchoklad denna kväll. Och javisst, en mjölkchoklad, fast av det lyxigare slaget, med sina extra 10% kakao gav verkligen vinet en lång eftersmak. Chianti passar också ypperligt med Toskansk mat såsom hårda ostar och torkad salami.

Livio Pavese Corniolo Italien 2011

Kvällens andra vin är ytterligare ett torrt rödvin som kommer från Piemonte i Italien. Vi avnjöt ett glas Livio, som majoriteten av oss kände var kvällens tuffaste vin att avnjuta som glasvin, tillsammans med Manjari Mörk choklad 64% Valrhona.

Den här chokladen är mörk, men inte för mörk och har en lång eftersmak med viss bärig ton. I kombination med Livio Pavese öppnade det upp och bjöd på både körsbär och plommon i eftersmaken.

Musella Valpolicella Superiore Italien 2015

Näst på tur var kvällens tredje vin, Valpolicella, ytterligare ett torrt rött vin föddes ur kärlek och respekt för landet. Intressant att veta är hur skörden hanteras helt manuellt, utan maskiner så att både stjälkarna och druvorna pressas försiktigt.

Det här är ett mångsidigt vin som passar till panerad fisk, mört kött på långkok, men även för krämig pasta, lasagne eller till och med vegetarisk mat.

Denna kväll provade vi Valpolicella tillsammans med Noir au the Earl Grey smaksatt 52% Dolfin. Den här chokladen hade finstilta toner av Earl grey te i sig. Valpolicellans finstilta kryddighet gagnades av chokladens likaså finstilta Earl Grey toner.

Nederburg Winemaster´s Reserve Riesling Sydafrika 2017

Sedan var det dags för Nederburg som har varit på toppen av Sydafrikansk vinproduktion i över 200 år. Detta halvtorra vita vin kan spåras tillbaka till en upptäcktsresa av vin år 1791.

Detta är också ett vin som passar utmärkt att servera som en kyld aperitif, eller till skaldjur och kryddiga rätter så som kyckling korma. Ikväll provade vi dock detta vin i kombination med Noir Poivre Rosé smaksatt 52% Dolfin.

En gästkommentar var ”lite sting i chokladen, inte fel” då rosépepparstinget plockade fram en lång eftersmak i vinet som även skulle göra sig väl med det röda vinet Valpolicella.

A Mano Passito 2010

Till sist provade vi detta söta röda vinet som är ett av A Manos kärleksfulla viner, fullt av passion. Passito är gjort av torkade druvor och lagrat på kastanj -och körsbärsfat.

Det passade sig då väl att vi provade detta vin tillsammans med chokladen Noir Infini 99% Michel Cluizel.

Denna kombinationer väckte flera olika tankar och åsikter. Älska eller hoppa över, meningarna var delade men det var i alla fall en häftig erfarenhet att få prova den. Många höll dock med om att Noir Infinity Chokladen passade bäst med det här söta dessertvinet, eller även det halvtorra Riesling vinet.

Tack allihop för en högst trivsam afton och välkomna igen till Taysta!
Titta in på vår hemsida för fler provningar här.