Sommaren anas bakom hörnet i Charles VII Smooth Rosé

Ikväll hade vi samlats i Gävle för att utmana våra sinnen med en champagneprovning utförd i sällskaplig miljö. Kvällens uppdrag bestod närmare av att prova tre olika champagner och en cava, allt för att stilla vår nyfikenhet kring olika champagner, samt lära oss mer om den ädla drycken. Till de goda vinerna hade vi även goda snacks till vårt förfogande, inklusive de klassiska tillbehören lagrad ost, brie och lufttorkad skinka. Under kvällens gång, rörde vi oss mellan de följande vinerna:
Mistinguett Brut Cava – Vi började kvällen med att prova en cava. Cava är namnet på det spanska mousserande vinet som tillverkas enligt samma metod som man gör champagne, ”den traditionella metoden”. Mistinguett Brut görs av druvorna macabeo, parallade och xarel-lo. Dessa druvor är bekanta inom vinbranschen, då de ofta används till cava. Vinet har en uttalad fruktighet och inslag av mycket gröna och mogna äpplen. Syran är uppfriskande, och vinet är angenämt att dricka som t.ex. välkomstdrink.

Canard Duchene Cuvée Leonie Brut – Kvällens andra vin var en klassisk champagne.

Den är årgångslös och gjord på druvorna pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Vinet har en frisk och fruktig doft med äpplen, citrus samt en härlig doft av brioche. Smaken är lätt fruktig med en trevlig syra, lång eftersmak och brödighet. Den här champagnen har legat 36 månader på jästen.

Canard Duchene Brut Millésime 2008 – Det tredje vinet är husets Canard Duchenes årgångschampagne.

Just den här är från toppenåret 2008. Den görs på samma druvor som tidigare provade champagne. I doft och smak är den mer koncentrerad med karaktär av röda äpplen, citrus, mandel, svamp och brioche. Syran är även den härligt uppfriskande och eftersmaken väldigt lång.

Canard Duchene Charles VII Smooth Rosé – Vi avslutade kvällen med att prova en roséchampagne.

Här varnas det för sommarvibbar: både doft och smak är fruktig med toner av hallon, smultron och patisserie. Rosén är mjuk och lite söt i smaken med bland annat toner av vanilj. Det här var kvällens sötaste champagne med ett dosage på 20g/L. Det höga dosaget gör att den passar utmärkt att dricka till lite sötare tillbehör. Perfekt när du vill lyxa till det med champagne och jordgubbar.

Vi pratade även om andra mousserande viner och vart de kommer ifrån. Värt att nämna är de mousserande vinerna från Franciacorta i Italien som tillverkas enligt ”den traditionella metoden” och är riktigt goda. I Italien finns ju även Talento och den fruktiga och bubbliga Proseccon. Även sydafrika är utmärkt för sin produktion av högkvalitativt mousserande vin.

Vi tackar er för en underbar kväll!

 

Om du vill veta mer om våra champagne provningar, klicka vänligen här.

champagneprovning

IMG_7863