Sour Ale – Flanders

Sour Ale är vanligtvis samlingsnamnet för de syrliga ölstilarna som efter en första vanlig överjäsning jäser en gång till antingen spontant eller tillsätter bakterierna Pediococcus eller Lactobacillus som producerar mjölksyra. Ölen blir mycket syrlig. Vanliga stillar är Flanders Red Ale, Gose, Berliner Weisse och Lambic.

Flanders Red Ale
Denna ölstil är, tråkigt nog, rätt så ovanlig. Härstammar från det brittiska 17-talet och är väldigt vin-liknande. Bryggs med Lactobacillus & Acetobacter som tillsammans ger en väldigt syrlig och något sur smak. Ölen bryggs med lite humle och har därmed lite bitterhet, vilket kompenseras med att ölen får vila i ekfat som skänker strävhet och smak av cederträ. Flanders Red kan lagras upp mot två år och vanligtvis blandas gammal och ung öl med varandra innan buteljering. Resultatet är en fyllig och komplex öl med toner av katrinplommon, russin och hallon.. Ifall du vill prova denna ölstil så finns New Belgium La Folie att beställa på Systembolaget.

Flanders Oud Bruin
Till skillnad från Flanders red så används en större del av ung öl eller är oblandat och lagras endast i några månader, vilket gör denna stil något lättare, sötare och mindre syrlig jämfört med den röda stilen.

 

Lär dig mer om öl och dess olika stilar på våra ölprovningar

 

 

Flanders red ale