Stone White Ghost utsedd till kvällens favoritöl!

På City Stay Hotell i Uppsala var det förberett för en trevlig ölprovning. Bland kvällens åtta öl skulle deltagarna få utforska öl från bland annat världens äldsta bryggeri, klassisk Brittisk öl samt Stone White Ghost, som blev en av kvällens favoriter.

Till dessa öl hade vi även goda tillbehör som salta rågkex, lagrad ost, heta korvar, lufttorkad skinka, och oliver.

Öl från världens äldsta bryggeri

Vi började kvällens provning med Weihenstephaner Hefe Weissbier, en tysk veteöl från världens äldsta bryggeri Weihenstephaner. Bryggeriet grundades redan på 1000-talet.

Den här ölen är gjord på både vetemalt och kornmalt. Doft och smak är fruktig och kryddig med inslag av aprikos, vetebröd, och kryddor. Den är fyllig med låg beska och en lätt touch av sötma. Passar bland annat bra ihop med rätter som har en del hetta i sig.

Kvällens favoritöl: Veteöl från San Diego

Kvällens andra öl var en Berliner weisse som heter Stone White Ghost. Det är en veteöl med citrussyrlig smak och karaktär. Ölet har genomgått en andra jäsning i varmare temperaturer tillsammans med laktobaciller vilket ger den syrliga karaktären. Smak och doft är brödig och syrlig med örter och citron.

Svensk öl från Jämtland

Från Jämtland i Sverige kom Bärnsten, en öl gjord i Märzen/Wienerstil. Den är bärnstensfärgad med doft och smak som är fruktig och maltig med honung, aprikosmarmelad och kryddor.

Det är en fyllig öl med en påtaglig beska och ingen sötma. Passar bra ihop med salta rätter och lagrade hårdostar.

Klassisk Brittisk öl

Extra special bitter som ESB är förkortning för är en brittisk ölstil. Ölen är fyllig med en stor beska och en sötma som balanserar beskan. Doft och smak är maltig med toner av rostat kaffe, nötter, citrus och apelsin.

Fuller’s ESB är gjord på pale ale malt, karamellmalt och majs tillsammans med fyra olika brittiska humlesorter. Passar bland annat bra ihop med klassisk brittisk pubmat.

Amerikansk IPA från Sierra Nevada

Från det amerikanska bryggeriet Sierra Nevada kom deras Hop Hunter IPA. Det är en medelfyllig smakrik ipa med mängder av humle i både smak och doft. Vi hittar citrus, tallbarr, och bland annat grapefrukt i den här ölen.

Smakrik belgisk öl

Duvel var kvällens sjätte öl, det är en ljus belgisk öl med jästfällningen kvar. Den har genomgått en extra jäsning på flaskan.

Den är fyllig och smakrik med balanserad beska och en touch av sötma. I doft och smak hittar vi frukt, vetebröd, citron, honung och bland annat halm.

Trappistöl från Nederländerna

La Trappe är en trappistöl i stilen belgisk dubbel, just den här är dock gjord i Nederländerna. Detta är en fyllig öl med relativt låg beska och en sötma som känns. Smak och doft är nyanserad med inslag av torkade aprkoser, knäck, nötter, röda äpplen och fruktkaka.

Prisbelönt Porter från Fuller’s

Vi avlsutade kvällen med London Porter från Fuller’s. Den här ölen har en maltig karaktär med inslag av rostat kaffe, kvaring, mörk choklad, och lakrits.

I den här ölen använder Fuller’s karmell- och chokladmalt samt humlesorten Fuggles. Den har vunnit flertalet priser som bästa porter på fat vid mässor.

Vi hade en trevlig kväll där vi provade god öl och pratade om ölens historia, tillverkning och olika stilar. Den lätt mytomspunna historien om IPAns uppkomst i England kom upp under kvällen.

Roligast öl och även en favorit var för en del Stone White Berliner Weisse med den anledningen att den är så olik traditionell öl som vi känner det. Jämtlands Bärnsten stod då för den traditionella doften av öl med sin maltighet och beska.

Tack för denna underbara vårkväll, och följ gärna med oss på kommande provningar och hjälp oss utse kvällens bästa dryck!