Uppsala

20130509-154604.jpgPå våra unika tema provningar varierar innehållet. Det kan vara en Italiensk Ost och vinprovning, mat och Champagneprovning eller Grill-viner tillsammans med mat. Det blir alltid en spännande kväll utan dess like.

Dessa provningar är mer exklusiva med dyrare viner och delikatesser – alltid minst fyra viner och fyra passande delikatesser.

En tema provning pågår lite längre – cirka 2-3 timmar. Sommelieren börjar 20130509-154513.jpgmed att gå in på vinets egenskaper och hur dessa 20130509-154448.jpgpåverkas av våra sinnen, sakta med säkert förs berättelsen mot kvällens tema. Kvällens tonvikt läggs på att lära känna de utvalda vinet samt prova de fyra kombinationerna mellan mat/delikatesser och dryck, under tiden berättar sommelieren hur tankarna skett kring de specifika kombinationerna.

Italiensk Ost och vinprovning
Italien är det vinland som tog Sveriges med storm och är nu en favorit bland de exklusiva röda vinerna. Amarone, Barolo och Brunelle di Montalcino brukar vara favoriterna. Vinerna är kraftiga och fylld med smak – men vardera vin är säreget. Vinerna passar speciellt bra med långt lagrade hårdostar – den ost och vin kombination som vinner samtliga deltagares hjärtan på alla våra ost och vinprovningar. Välkommen till njutning!

Mat och Champagneprovning
Att kombinera Champagne med mat kan verka märkligt då drycken är starkt anknutet till firande och konsultation – som en aperitif. Antagligen kommer detta från Champagnes problematiska historia som har bidragit med att regionen saknar gastronomisk tradition. Sanningen är dock att Champagne unikt passar till olika matsensationer som exempelvis den krämiga osten Brillat Savarin eller den heta rätten Scampi Piri Piri. Under denna provningen tas små rätter fram tillsammans med delikatesser som visar på den stora bredden som Champagne kan utgöra. Välkommen till en smakupplevelse!

Julprovning
Vår Julprovning består av en avsmakningsmeny med små rätter från julbordet tillsammans med julens dryck. Vi provar olika viner och snapsar som är exceptionellt kombinerat till en varsin rätt. När man kombinerar mat och dryck är målet att få texturen, grundsmakerna och aromerna i maten samt vinet att intrigeras och expanderas med varandra.

Unika smaksensationer!

Pompa och ståt.

Professionell sommelier från Grythytte Akademi

 

Annan information
Ingen förkunskap krävs. Det är rekommenderat att inte drick kaffe, snusa eller röka en halvtimme innan provningen då det avtrubbar doft- och smak- sinnet. Undvik parfymer och andra starka dofter på provningen då detta hämmar luktsinnet.