Tommasi bjuder in till Amaroneprovning med julstämning

Den här mörka lördagskvällen i slutet av november lyste vi upp med en härlig amaroneprovning. Den här gången fokuserade vi på Tommasis goda viner. Det var en stor grupp deltagare, hela 50 personer som förväntansfullt satte sig till bords på Elite Grand Hotell i Gävle. Det var tjuvstartad med julpynt när vi satte oss ner för kvällens event.

Tillsammans med vinerna hade vi tillbehör inspirerande av Italien. Buffelmozzarella smaksatt med soltorkad tomat, krostini med tapenade, rustik salami, tryffeltaleggio, parmesan (lagrad 36 månader), chokladtryffel med vanilj och sötlakrits.

Tropiska toner och bra friskhet

Vi började kvällen med att prova Le Volpare Soave Classico. Det är ett ungdomligt friskt vin med härlig doft. I doft och smak hittar vi tropiska toner som melon, persika och apelsin. Det är ett lätt vitt vin med hög friskhet och en mineralrik eftersmak. Passar riktigt bra ihop med fisk och skaldjur, oliver eller mozzarella. Tillsammans med buffelmozzarellan blev det mycket gott!

Nästa vin är rött och gjort på en blandning av druvorna corvina, rondinella och merlot. Delar av druvorna har fått torka innan pressning. Graticcio Appasionato har en doft och smak som är kryddig med fat, körsbär, kanel, choklad, russin och vanilj.

Det är ett medelfylligt vin med balanserad strävhet och en bra friskhet. Fungerar fint ihop med smakrika rätter av kyckling, kalv eller kalkon. En charktallrik går också väldigt bra. Detta vin gick bra ihop med både krostini med tapenade och salami.

Palanca – Tommasis gamla smeknamn

Familjen Tomassi har fått smeknamnet Palanca sedan flera generationer tillbaka. Palanca Ripasso är gjort på en blandning av corvina, rondinella och corvinone. Det genomgår en andra jäsning tillsammans med presseresterna från amaronetillverkningen.

Vinet har en doft och smak som är kryddig med mörka körsbär, russin, kaffe, sötlakrits och nougat. Det är ett medelfylligt vin med bra strävhet och syra. Passar bra med smakrika kötträtter av vilt, lamm och nötkött. Gärna med lite söta tillbehör som gelé, fikon eller sylt. Mycket god med både tryffeltaleggio och salami.

Kryddigt, komplext och smakrikt

Näst på tur står Amarone Classico, gjord på helt torkade druvor. Vinet är kraftigt, kryddigt och smakrikt. I doft och smak hittar vi fat med torkade körsbär, romrussin, nötter, vanilj och choklad. Det är mycket fylligt med bra strävhet och syra.

Passar bra till kraftiga och smakrika kötträtter och vällagrade ostar. Parmesanost är en mycket bra kombination till det här vinet. Här provade vi både mot parmesanosten och sötlakritsen. Vinet gick fint ihop med båda tillbehören men parmesanosten fungerade bäst, tyckte de flesta deltagare.

Sedan var det dags för en amarone från 2008. Ca’florian Amarone Riserva 2008 har börjat utveckla härliga mognadstoner. Doft och smak är komplex med mörka frukter och bär, basamico, kryddor, och choklad i framför allt avslutet. Fylligt med bra strävhet och syra.

Passar bra till olika brässerade kötträtter och mustiga grytor. Ett unikt vin i liten produktion. Endast 8000 flaskor gjordes av det här vinet. Även det här vinet provade vi mot både parmesan och sötlakrits. De rundare tonerna i det här vinet gick mycket bra ihop med sötlakritsen. Parmesanosten fungerade självklart också fint med vinet.

Vi avslutar med en söt Fiorato

Vi avslutade kvällen med att prova det söta vinet Fiorato Reciote della Valpolicella. Även det här är gjort på torkade druvor men jäsningen är avbruten vid ca 13% alkohol. Det lämnar kvar en härlig restsötma i vinet. Doft och smak är komplex med fat, mörka bär, torkade äpplen, nötter, choklad och fikon. En bra fyllighet och friskhet gör vinet härligt.

Passar bra till choklad, desserter och smakrika hårdostar. Det blev en riktigt bra kombination tillsammans med chokladtryffeln med vanilj. Även de deltagare som oftast inte uppskattar de söta vinerna tyckte det blev riktigt gott. ”Det här blev ju gott”, som en deltagare sade.

Under provningen pratade vi om lagringståligheten på Tommasis viner. Vi pratade också om hur den längre torktiden för druvorna som Tommasi har på sina amaroneviner borgar för en högre kvalitet. Allt som allt var det en mycket trevlig kväll. Fullt hus med mycket glada vinentusiaster och frågor. Vi tackar för oss för denna gång och hoppas på ett återseende snart! Glöm inte att kika på fler vinprovningar på hemsidan!