Upptäck ölets hemligheter med Taysta!

Åter dags att slå upp portarna för en ölprovning på Best Western Esplanad i Västerås för att dyka ner i ölets hemligheter. Denna marskväll, var liksom den öl som skulle provas, kall. En stor skara gjorde entré klockan 18:00, och satte sig vid ett uppdukat bord, med delikatesser samt fem upphällda öl.

Hur häller man upp öl? Vad är syftet respektive fördelen med att skapa en krona av skum vid upphällning? Vad i öltillverkningsprocessen ger olika öltyper dess slutliga färg? Varför smakar ölet olika med och utan tilltugg?

Det var några av gruppens frågor som öppnade upp för intressanta diskussioner, under tiden vi bekantade oss med de olika ölstilarna. Merparten av ölen var från småskaliga hantverksbryggerier. De provades givetvis utifrån metodiken, utseendet, doften och slutligen smaken. För att därefter knyta an till tillbehören bestående av, spansk manchego ost, en smörig kittost, salami oliver, bröd samt chilinötter.

Weihenstephaner Hefe Weisse, Tyskland

Första ölen för kvällen var en veteöl, lika smakrik som ofiltrerad, med toner av citrus och honung. Detta var en ny bekantskap för några i gruppen.

I kombination med den smörigt krämiga kittosten uppstod en lång och härlig eftersmak utav nötter. Ostens höga fetthalt tämjde också ölets syra på ett behagligt sätt.

Jämtlands Bärnsten, Sverige

Aftonens enda lageröl Jämtlands Bärnsten, icke desto mindre full av själ, med sin humlebeska och fyllighet. En lager som är lite mer, uttryckte en i gruppen.

Sälta från charkuterier som vår salami, och oliverna förstås, en given klassiker! Och även det som pubarna erbjuder som snacks, fann sig i kombinationen till denna öl av törstsläckarstil.

Stone White Ghost, USA

Vår IPA för kvällen Stone White Ghost, från San Diego Kalifornien hade till någras förtjusning likheter med Jämtlandsölet, med en rejäl humlebeska.

Kombinationen med de salta tillbehören på tallriken var till ölets fördel, då beskan tog några kliv ner, och ölen bjöd på lång eftersmak.

Duvel Blond Ale, Belgien

Denna tämligen till smaken snälla, överjästa och blonda öl, med sin diskreta syra hittade sin smakpartner i den andra osten för kvällen, Manchegon.

Denna tremjölksost som dessutom i jämförelse med kittosten också är mindre fet har eleganta karaktärer i möte helt enkelt, där eftersmaken bjöd på både frukt och nötter.

La Trappe Dubbel, Belgien

Återigen en överjäst öl som till färgen var aftonens mörkaste till färgen. En mörkt brun färg, mycket tack vare att råvaran rostats hårt, vilket ger en rik smak utav mörkt bröd, aprikos och pomerans.

Ölets syrlighet tämjdes med den krämiga kittosten, till en enastående lång eftersmak, utav mandel och choklad.

Vid förfrågan om att prova en sjätte öl, var gruppen inte sena att tacka ja. Som avslutning avnjöt vi en spontanjäst Boon Kriek. Detta är en belgisk körsbärsöl, väl kyld, till vilken kvällens aktivitet summerades med några avslutande frågor kring öl och mat i kombination.

Tack gruppen för en enastående afton i ölets tecken och välkomna till våra övriga provningar! Du kan titta in här för mer information.