Sauvignon, portvin eller Cote du Rhone?

Vi har haft soliga och vackra sommardagar sedan maj, och vädret håller i sig även idag. Midsommar kryper närmre sakta men säkert. Men innan dess ska vi besöka Stockholm för en smakrik kväll.

Den här kvällen var vi i Aveqias lokaler i Stockholm för en ost- och vinprovning. Denna kväll serverades viner från hela världen. I sortimentet hittar vi bland annat Sauvignon, portvin och Cote du Rhone. Ostarna är de bästa från Europa. Nu är frågan; Hur matchar man vinet till osten på bästa sätt?

Vi inleder kvällen med en frisk Sauvignon

Vi började kvällen med en klassisk kombination, getost tillsammans med en frisk sauvignon blanc. Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Saint Clair Family Estate är ett lätt vitt vin med en stor dos av friskhet som kommer från Marlborough, Nya Zeeland.

Doft och smak har toner av nässlor, citrus, krusbär, och sparris. Det här vinet passar bland annat bra till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter. Gärna smaksatta med basilika eller persilja. Vinets höga syra matchades bra ihop med den syrliga getosten Chevre.

Näst på tur är en parfymerad Gewurztraminer

Kvällens andra vin var Gewurztraminer Reserve Gustave Lorentz, en druvig och blommig gewurztraminer från Alsace Frankrike. Smak och doft är parfymerad, med en liten sötma, litchi, fläder, honung och kryddor.

Det finns en liten sötma i vinet och syran är låg för att vara vitt. Det här är ett matvänligt vin som passar många olika typer av rätter. Kommer till sin rätt när det matchas mot en ordentlig fiskgryta eller kryddstarka asiatiska rätter.

Taleggioosten är en italiensk kittost som är halvfast och något krämig. Smaken är söt, mild och lätt syrlig. Här möttes sötman från både osten och vinet varandra på ett föredömligt vis.

Sedan provar vi ett pepprigt Cote du Rhone vin

Vi provade även Taleggion mot det här röda vinet från Cote du Rhone i Frankrike. Till skillnad från traditionell cote-du-rhone är huvuddruvan här syrah blandat med grenache. Det ger ett vin med mer pepprighet och animaliska toner.

Delas Saint-Esprite Cote du Rhone är ett medelfylligt vin med bra strävhet och syra. Doft och smak är kryddig, med hallon, björnbär, läder, charkuterier och fat. Går mycket bra ihop med grillade lammracks.

Vissa tyckte att Gustav Lorents Gevwurztraminer var bäst med osten medan andra uppskattade Delas Saint-Esprite som bäst med den härliga Taleggion.

Portugisiskt röd vin med pigg syra

Vår tredje kombination var Frei Joao, ett fruktigt och fylligt portugisiskt rött vin. Det har bra strävhet och en pigg syra som livar upp det. Doft och smak har björnbär, plommon, viol, oliver, choklad och vanilj.

Det här vinet passar bra ihop med en grillad ryggbiff med paprika och potatisklyftor. För ett vegetariskt alternativ byt ut ryggbiffen och grilla mer rotfrukter, palsternacka eller fänkål.

Den danska hårdosten Vesterhavs ekologiska är lagrad 26 veckor vid Vesterhavet. Tiden på lagring har gett en ost som är fast i konstistensen, men ändå krämig. Mycket sälta och i smaken har vi även nötter. Mycket bra tillsammans med vinet tyckte vi.

Vi avslutar kvällen med ett portvin

Vi avslutade kvällen med att prova ytterligare en klassisk kombination, Stilton och ett portvin. Red Port är en ruby port som är mycket fruktig. Doft och smak är söt med inslag av russin, muskot, fikon, lakrits och mörka frukter.

Det är fylligt med en hög sötma och det finns bra strävhet i vinet. Som sig bör är det mycket socker i portvin, nämligen 99g/l i just detta vin. Men då vinet även har en hög syra så blir det inte sliskigt.

Stilton är den klassiska engelska mögelosten gjord på grädde från kvällsmjölkningen blandat med den helfeta mjölken från morgonmjölkningen. Smak och doft är kraftig med läder, honung, mörk choklad, sälta och sting. För många var det här favoritkombinationen då det verkligen hände saker med både vinet och osten.

Tack för oss!

Vips sade det så har kvällen lidit mot sitt slut. Efter många goda smakkombinationer och intressanta diskussioner så är det dags att röra sig hemåt. Tack till alla er som hjälpte till att förgylla denna kväll. Vi ser fram emot fler dryckesprovningar under år 2018.