Vad passar att äta till Amarone och Ripasso? | Se vårt riktigt goda recept

Utsikt över Valpolicella och dess vingårdar

I den italienska provinsen Verona hittar du ett bergigt område som är känt för marmor, jordbruk och framförallt sin vinproduktion. Detta område heter Valpolicella. Från detta vindistrikt kommer några av Italiens med förnäma viner. Valpolicella är främst känt för de fina röda vinerna Amarone och Ripasso.

Dessa viner har en kraftfull och fyllig smak där du bland annat hittar inslag av fatkaraktär, körsbär, örter och kryddor. De passar extra väl med maträtter som klarar av att motbalansera kraften i vinet, som exempelvis lite tyngre kötträtter, grytor eller pasta.

Läs mer: Sommelier Thomas Ilkjær tipsar om den godaste maten till Amarone.

Valpolicella och dess viner

Valpolicella är inte enbart namnet för området där många fina viner kommer ifrån. Det är även ett namn på vin. Det är ett lättare och fruktigt vin med precis lagom syrlighet.

Detta vin har under de senaste åren genomgått en ny omgång av popularitet då vindrickare övergått från tyngre viner i jakt på friskare alternativ.

Viner från Valpolicellaområdet är huvudsakligen gjorda på fyra olika druvor. Dessa är Corvina, Rondinella, Corvinone, and Molinara. Det finns regler för hur stor procent av varje druvsort Valpolicellavin måste innehålla för att få behålla sitt namn. Valpolicella måste vara gjort på minst 45% Corvina.

Både Valpolicella och Valpolicella Superiore tillverkas med en traditionell teknik. De är egentligen ganska enkla och saknar komplexitet, åtminstone i jämförelse med Amarone eller Ripasso.

Vinet Valpolicella passar till italiensk husmanskost!

En Valpolicella är till exempel ett trevligt sätt att börja en kväll på tillsammans med en god vän. Det passar även väldigt fint till vardagliga italienska rätter som till exempel pizza, pasta eller husmanskost. Yngre Valpolicellaviner kan även kombineras tillsammans med lättare sallader eller skaldjursrätter.

Amarone – vin gjort på torkade druvor

Detta är ytterligare ett vin som nästan exploderat av popularitet under de senaste åren. Amarone, eller Amarone della Valpolicella som det också kallas produceras enbart i Valpolicella, Italien.

Det som utmärker detta vin är tillverkningsprocessen som kallas appasimento. Metoden innebär att man använder torkade druvor vid framställningen av vinet. För att ett vin ska kunna klassificeras som Amarone så måste detta bestå helt och hållet av torkade druvor.

Om vinet endast består av en del torkade druvor så kallas det istället Appasimento. Det finns också många andra krav som måste uppfyllas gällande druvorna, tillverkningen och lagringen för att vinet ska kunna kallas för Amarone.

Vinet måste ha en alkoholhalt på minst 14%. Många anser även att ett Amaronevin inte ska öppnas förrän det legat minst 5 år, men det kan lagras upp till hela 20 år!

Det är främst tre typer av druvor som används vid tillverkningen. Corvina veronese bjuder på en hög syra och toner av körsbär och frukt. Corvinone har en liknande smak. Denna druva är dock något större vilket innebär att den ger mer vätska. Slutligen, balanserar rondinella ut restsötman i vinet med sin syrlighet.

Både tillverkningen och den höga alkoholhalten bidrar till den starka och intensiva smaken som Amarone kännetecknas av. I detta vin hittar du inslag och lång eftersmak av russin, mörka frukter och choklad.

Amarone gifter sig bra med intensiv maträtter

Vi skriver ofta om hur viktigt det är att vinet och maten balanserar upp varandra. Med intensiva och fylliga viner så ska även maten vara lite kraftfullare. Därför passar Amarone just till lite tyngre maträtter som olika typer av kött, gärna lamm eller vilt.

Om du istället föredrar ljust kött så fungerar det utmärkt att kombinera Amarone med exempelvis anka eller kalkon. Amarone är också ett mycket fint komplement till efterrätten. Speciellt om du serverar ett utbud av ostar eller möjligen choklad.

Köp nu: Amaroneprovning

Ripasso – Valpolicellavin med pressrester från Amarone

Ripasso är ytterligare ett vin som görs på torkade druvor. Precis som Valpolicellavinerna så pressas vanliga druvor och läggs på jäsning. Skillnaden är dock att Ripasso går igenom en andra jäsning med pressresterna från amaronetillverkningen. För vissa finare Ripassoviner används istället hälften torkade druvor och hälften vanliga druvor som pressas och sedan jäses.

Ripasso betyder ”att återanvända” och det är mycket passande. Druvskalen som finns kvar när Amaronevinet är färdigställt används istället för att gå till spillo. Druvskalen bibehåller mycket smak och tanniner som tillförs till Ripassovinet under den andra jäsningen. Det ger helt enkelt Ripasso en större komplexitet i jämförelse med Valpolicella.

Ripasso matchar perfekt till grillat!

Ripasso har ibland kallats för ”lätt Amarone” för att smaken inte är lika kraftfull som Amarone. Även om den påminner mycket om detta. Här hittar du ofta en fyllig smak med höga tanniner. Ripassovinet är väldigt tacksamt att matcha till olika maträtter. Det passar ihop med många olika alternativ så som grillat kött och en krämig svamprisotto.

Lär dig mer om vinerna: Skillnaderna mellan Appassimento, Amarone, Ripasso och Valpolicella.

Amarone och ripasso vin vinbuskar

Vinrekommendationer: Amarone & Ripasso

Det finns ingen tvekan om att viner från Valpolicellaregionen är högaktade runtom i världen. Framförallt Amarone och Ripasso har under de senare åren blivit populära på nytt. Detta beror på deras intensiva, fylliga och komplexa smaker som innebär att sommelier och vindrickare ständigt upptäcker nya inslag och nyanser.

Om det är första gången du dricker Amarone eller Ripasso så är det inte helt lätt att välja vin. Därför vill vi passa på att rekommendera några av de bästa Ripasso- och Amaronevinerna på marknaden idag.

Masi Campofiorin – En klassisk Ripasso

Masi är en fantastisk italiensk vinproducent från Valpolicellaområdet. Namnet Masi kommer ifrån en vingård vid namn ”Vaio dei Masi” som familjen tog över redan på 1700-talet.

Förutom att Masi producerar Amarone, så var de även först med att skapa Ripassovinet. Det är inte en liten bedrift med tanke på att detta vin är ett av de mest populära röda vinerna i Sverige.

Därför vill vi passa på att tipsa om deras vin Masi Campofiorin. Detta är en av de så kallade klassikerna inom vin. Vinet kom ut på marknaden för första gången år 1967 men finns idag i flera årgångar, där den senaste är 2014.

Den senaste utgåvan är något speciell, då druvorna för detta vin har plockats från de allra finaste gårdarna. Dessa gårdar är normalt sett endast för Amaroneviner, men Masi har slagit på stort då de firade 50 år. Ytterligare en ovanlighet med detta vin är att trots sin rimliga prisklass så kan detta vin antingen drickas på en gång, eller lagras i en vinkällare i minst 20 år!

Masi Campofiorin passar till krämiga maträtter

Masi Campofiorin är ett fylligt och kryddigt rött vin med smak av körsbär och fat. Dessa inslag skapar en fin balans och har en lång eftersmak. För att balansera upp den intensiva smaken av detta vin rekommenderar vi att det serveras till fyllig mat. Exempelvis krämig pasta, broccoligratäng, lasagne och hårdlagrade ostar är några passande alternativ. Servera gärna till en bit kött av lamm eller hälleflundra.

Tommasi Amarone Classico

Tomassi är ytterligare en välkänd vinproducent från Italien som är en viktig del av Valpolicellavinerna idag. Denna vinproducent har producerat högkvalitativa viner sedan 1902. De gör detta genom att respektera traditionerna och alltid hålla samma höga kvalitet.

Tomassi producerar Amaroneviner som de anser vara det viktigaste och mest prestigefyllda vinet. Så är du på jakt efter en riktigt elegant Amarone, så är det här du ska börja söka.

Vi vill passa på att rekommendera Tommasi Amarone Classico. Ett fylligt och rikt Amaronevin med en lika stor smak som doft. Här hittar du inslag av bland annat torkade mörka bär, choklad, vanilj och nötter. Det är en komplex smak och du märker säkert av många fler nyanser när du provar detta vin.

Vin till maffiga kötträtter och Gnocchi

Det här vinet ska allra helst serveras till maträtter eller efterrätter som är lika intensiva som vinet självt. Därför vill vi rekommendera detta vin till maffiga kötträtter. Servera gärna till grillat kött, charkuterier och vällagrade ostar. Vinet passar perfekt till Veronas egna pasta: Gnocchi. Prova långkokt kalvkött i tomatsås tillsammans med gnocchi.

Tommasi Ca’Florian Amarone Riserva 2008

Dettta är ytterligare ett riktigt fint Amaronevin från vinproducenten Tommasi. Detta mystiska vin har dock en stark personlighet. Här hittar du välbalanserade tanniner och en lång eftersmak. I doft och smak hittar du mörka bär och körsbär, plommon, mörk choklad och kryddor.

Ett perfekt vin till höstgrytor och risotto

Du gör bäst i att servera detta komplexa vin till maträtter såsom fylliga höstgrytor, prova den goda rätten Boeuf Bourguignon. Eller möjligen till vilt, bräserat kött eller grillat kött. Självklart passar även denna Amarone som en utmärkt motsvarighet till ostbrickan med lagrade ostar. Servera till bräserat kalvkött, nötkött eller kyckling tillsammans med en krämig Amaronerisotto. Super gott!

Det finns flera andra vinregioner i Italien som också har producerat oförglömliga viner. Ett exempel på detta är Piemonte, där Barolo härstammar ifrån. Detta vin sades vara kung av vinerna, och ett vin för kungar.

Läs mer: Vinerna från Piemonte i norra Italien.

Masi amarone och mat

En historisk italiensk köttgryta perfekt till Amarone

Nu har du fått en del fina vintips och du kanske undrar vad du ska servera till din Ripasso eller Amarone. Då vill vi passa på att rekommendera ett historiskt italienskt recept, ”en måste äta innan du dör maträtt”: Brasato all’Amarone, nötkött bräserad i Amaronevin. En klassisk italiensk långkokt köttgryta.

Det är ett enkelt recept som endast kräver en fin bit kött och ett lika fint vin därtill. Tänk dock på att köttet måste marineras över natten, och att maten sedan ska sättas på långkok. Detta för att du ska få en riktig fyllig smak och ett saftigt kött.

Recept: Brasato all’Amarone

Antal: 4-6 personer
Tid: 2 timmar, 30 minuter

Ingredienser

  • 1 kg nötkött
  • En flaska Amarone (eller Ripasso)
  • 1 stor lök, eller 2 om du älskar lök
  • 1 stor morot
  • 1 stjälk av selleri
  • Två lagerblad
  • Hela pepparkorn
  • 4 msk smör

Förberedelser
Börja redan dagen innan du ska laga matträtten. Skiva upp köttet i ca 1,5 – 2 centimeter tjocka bitar och lägg dem i en skål. Skiva lök, selleri och morot och lägg dem i skålen. Krydda med lagerblad och hela pepparkorn. Häll Amaronevin över blandningen och låt marinera till nästa dag. Tips! Använd vinet som du ska dricka till maten, det gör så kombinationen blir perfekt! Vrid och vänd på köttet då och då.

Instruktioner

  1. Ta bort köttet från marinaden och mjöla det lätt, bryn det i en stekpanna med smöret tills alla sidor har fått en stekyta.
  2. Under tiden sila bort grönsakerna och koka upp marinaden tills den är reducerad till hälften.
  3. När köttet har fått en fin yta så kan du alternativt, om du så önskar, flambera köttet genom att hälla över en skvätt cognac, eller dylikt, ca 1 cl över köttet och tänd det.
  4. Placera köttet i en gjutjärnsgryta, krydda köttet med salt och svartpeppar. Häll i marinaden och grönsakerna. Låt sjuda på låg värme i cirka två timmar.
  5. När köttet är klart ska det vara så mört att det går att skära med en sked. Lägg det åt sidan. Ta bort och kasta lagerbladen. Mosa alla grönsaker direkt i grytan och blanda dem med marinaden.
  6. Tillsätt 30 gram smör till marinaden och rör om. Såsen ska vara mycket tjock, om den är för flytande addera en sked mjöl.
  7. Servera den med potatismos eller polenta och andra grönsakerna som du tycker om. Och förstås en flaska Amarone!

mat recept Amarone bräserad kött med polenta

Amaroneprovning

Om du nu har upptäckt ett nyfunnet intresse för just dessa intensiva viner och vill veta mer om deras historia, tillverkningsmetod och fler sätt att kombinera dem med mat så vill vi tipsa om vår Amaroneprovning. Under kvällen blir du guidad av en sommelier som berättar mer om den 2000 år gamla tillverkningsmetoden. Samtidigt får du experimentera med de komplexa och intensiva smakerna som utgör detta unika vin.