Världens äldsta bryggeri och andra favoritöler

Fredag i höstmörkret en novemberkväll och det var dags att prova öl på Best Western Esplanad i Västerås. Både sommelier och deltagare var glada över att få komma in i värmen och sätta igång med denna efterlängtade afton. Till denna kvälls öler hade vi goda tillbehör så som salta chips, mörk choklad, rökt skinka, en krämig vitmögelost, parmesanost, och saltlakrits.

Berliner Weisse och Belgisk veteöl

Kvällens första öl var en Stone White Ghost, en berliner weisse från det amerikanska mikrobryggeriet Stone i San Diego. Just det här ölet brygger de i sitt nya bryggeri i Berlin. Det är en frisk öl med inslag av citrus, ljust bröd och örter. Bra fyllighet och låg beska samt en lätt sötma.

Passar bra till skaldjur och vita mögelostar. Prova till ägg benedict. Tillsammans med vitmögelsosten minskades upplevelsen av syra i ölet och många deltagare uppskattade den extra mycket då.

Näst på tur är en belgisk veteöl som har smaksats med torkad apelsinskal och koriander vid bryggningen. Doft och smak i Vedett Extra White är kryddig med ljust bröd, aprikos, koriander, apelsin och honung. Snäppet fylligare än Stone White Ghost och även med lite högre beska.

Även det här ölet passar till fisk och skaldjur. Prova till panerad torsk med brynt smör.

Världens äldsta bryggeri

Traditionell tysk veteöl från världens äldsta bryggeri. Weihenstephaner Hefe Weissbier är ett öl med mycket kolsyra i sig. Doft och smak är fruktig med mogen banan, aprikos, vetebröd och kryddor. Fyllig öl med låg beska och en touch av sötma. Passar bra till kryddstarka rätter, fisk och skaldjur, sushi, och kräftor. Prova till exempelvis rökt lax.

Sedan var det dags för en sessions ipa med doft och smak av Kalifornien. Lagunas Daytime IPA är ett mycket fruktigt öl med inslag av ananas, fläder, citrus, och sockerkaka. Fin beska och fyllighet i ölet. Passar bra till tacos och smakrik mat. Också god tillsammans med den salta och rökiga skinkan.

Det svenska inslaget i provningen kom från Jämtland. Jämtlands Bärnsten är en lager i stilen wiener/märzen. Bärnstensfärgad och i smak och doft hittar vi en stor maltighet, honung, knäck, apelsin, och kryddor. Fyllig med en härlig beska. Passar till husmanskosten. Du kan bland annat prova det till julbordet.

Belgisk ale möter en belgisk dubbel

Det här är en belgisk ale i stilen golden. Duvel har genomgått en andra jäsning på flaska. Doft och smak är fruktig med inslag av vetebröd, citron, honung och halm. Mycket fylligt öl med balanserad beska som passar bra till smakrika maträtter. Prova till helstekta lammracks med grönsaker och en rotfruktspuré. Fungerade bra ihop med både den lagrade hårdosten och sötlakritsen.

Vi avslutade kvällen med att prova en belgisk dubbel från bryggeriet Westmalle. Det är en trappistöl som borgar för hög kvalitet. I Westmalle dubbel hittade vi smak och doft med en lätt sötma, muscovadosocker, torkade fikon, kryddor, kaffe, choklad och nötter.

Fyllig med med en balanserad beska. Passar bra till mörkt kött eller vilt. Prova till en rådjursfile med gele. Fungerade väldigt bra ihop med både den mörka chokladen och sötlakritsen. Vilket öl som blev kvällens vinnare var svårt att säga. Alla öl hade sina favoriter bland deltagarna. Vi var alla överens om att när vi åt något till ölet så förändrades det oftast till det bättre.

Tack till alla deltagare för kloka tankar och frågor, samt en otrolig entusiasm och glädje. Vi hoppas på ett återseende på en av Taystas kommande provningar. Ha det fint tills dess!