Värmande ost- och vinkombinationer under senhösten

Temperaturen har börjat sjunka ganska rejält om kvällarna här i Västerås, och det var skönt att komma in i värmen till Best Western Esplanad. Ikväll hade vi laddat upp för en ost och vinprovning där deltagarna skulle få prova goda ostar tillsammans med lika goda viner. Under provningen pratade vi även bland annat om hur man ska tänka när man matchar ost och vin tillsammans, mat och vin i kombination

Chevré möter Ferrari Brut och Trimbach Riesling

Kvällens första vin var Ferrari Brut från Trentino Italien. Det är ett vin gjort enligt den traditionella metoden, samma som i champagne. Vinet är friskt har en smak och doft som är torr och fruktig med inslag av äpplen, grapefrukt och bland annat kex. Medelfylligt med en bra mousse. Ferrari brut passar bra till krämig mat med sälta och syra, exempelvis en skaldjursrisotto.

Näst på tur stod Trimbach Riesling från Alsace Frankrike, ett mycket friskt vin. Doft och smak är nyanserad med inslag av päron, petroleum (doften), honung, mineral och örter. Syran är hög och det är medelfylligt. Passar bra till färska skaldjur, fiskrätter, exempel torskrygg med vitvinssås.

Chevréosten är frisk med en lätt syrlig touch. Mjuk och krämig med mycket smak av get. Båda vinerna fungerade bra med den salta och syrliga getosten.

Hårdosten Vesterhavs ekologisk med två italienare

Ripasson Masi Campofiorin kommer från Valpolicella i Italien. Doft och smak är kryddig, bärig och fruktig med mörka körsbär, choklad och bland annat korinter. Ett medelfylligt vin på gränsen till fylligt, med bra strävhet och en härlig syra. Vinet passar bra till grillat kött, lagrade ostar och charkuterier. Prova till gnocchi eller en krämig broccoligratäng.

Ytterligare ett italienskt vin är Lungarotti Rubesco, ett rött vin från Umbrien i mellersta Italien. Doft och smak är nyanserad med frukt, fat, mörka körsbär och plommon. Det är fylligt med en hög strävhet och en balanserad friskhet. Ett robust vin som passar bra till robust mat så som lasagne.

Vesterhavs ekologiska är en dansk hårdost lagrad 26 veckor. Den är kraftig med fin syra, fast i konsistensen och saftig med mycket sälta. Många ansåg att Masi Campofiorin gick bäst med hårdosten.

Ost och vin från tre olika länder

Sedan var det dags för en tripp till Spanien. Bodegas Juan Gil The Golden Stallion kommer från Jumilla i sydöstra Spanien. Det är ett mycket fruktigt vin med inslag av fat, hallon, mynta, lakrtis och mogna jordgubbar. Fylligt vin med bra strävhet och syra. Vinet passar bra till lagrade hårdostar, smakrika kitostar och kraftiga köttgrytor.

Hela vägen från landet ‘Down Under’ hittar vi Bloodstone Shiraz som kommer från McClaren Vale i Australien. Det är ett riktigt fullblodsvin gjort på den australiensiska nationaldruvan Shiraz. Väldigt generöst fruktigt med rostad fatkaraktär. Vi hittar plommon, björnbär, mint, kaffe och vanilj i vinet. Väldigt fylligt med bra strävhet och friskhet. Passar bra till en riktigt barbeque.

Tartu Tryffel är en kittost från Lombardiet i Italien. Smaksatt med tryffel. Lagras mellan 30-60 dagar. I kombination med Golden Stalion kom tryffelsmaken fram mer i osten. Den blev nästan vitlöksaktig, tyckte en del. Men när vi provade osten till den fylligare Bloodstone Shiraz blev det inte en lika markant ”vitlökssmak” på osten.

En kraftig kombination med Brié och Cabernet Sauvignon

Här skulle vi prova Bordeauxdruvor mot varandra. Första vinet Mouton Cadet Reserve St Emillion är ett fruktigt och stramt vin med svarta vinbär, plommon, ceder, peppar och fat. Det är medelfylligt med bra strävhet och friskhet. Passar väldigt bra ihop med grillat eller en stekt lammstek samt lagrad ost.

Det andra viner, Haras de Pirque Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon är ett chilensk vin gjord på cabernet sauvignon. Ett fruktigt vin med nyanserade toner med fatkaraktär, svarta vinbär, ceder, plommon, och choklad. Det är ett medelfylligt vin med påtaglig strävhet och bra friskhet. Passar bra ihop med kolgrillad oxfilé, gratinerad zucchini med hårdost.

Brie de Meaux är en brieost gjord på opastöriserad mjölk, det ger osten en mycket kraftigare och smakrikare karaktär än vanlig brieost. Haras de Pirque Hussonet blev det vinet av de två som bäst klarade av brie de Meaux, speciellt när vi även åt lite kex till.

Kvällens vinnande ost- och vinkombination är…

Vi avslutade kvällen med att prova ett riktigt gammalt vin, Gerard Bertrand Rivesaltes Ambre från 1985. Det är ett starkvin med en ordentlig restsötma. Vinet är moget med inslag av fat, torkad frukt, nötter, kaffe, choklad och russin. Passar bra till anklever, kraftiga ostar, choklad, eller för sig själv.

Det här vinet provade vi också mot brie de Meaux och det fungerade bättre än de båda röda vinerna.

Kvällens vinnare var svår att utse. På frågan om bästa kombination utbröt ett väldigt trevligt sorl i lokalen, alla hade sin egen favorit. De två fruktiga och varmt odlade vinerna tillsammans med tryffeltaleggion var för många en intressant kombination.

Så med det vill vi tacka alla för ett entusiastiskt och glatt deltagande. Vi hoppas på att få se er på nytt, kanske efter årskiftet på en av Taystas nya provningar.