Värmande whiskey på en snöig vinterkväll

Det var en kall vinterdag då Stockholm låg dolt under ett täcke av vit snö när vi startade vår lördag med en Whiskeyprovning. Det är ett nytt år med nya möjligheter, och just kvällen den 20 januari traskade vi till Cityhotell där vi samlades i konferenslokalen när solen gått ned för att åtnjuta sju värmande whiskey sorter. Till detta serverades mindre tilltugg på ett långbord som doftade tända ljus och ljuv Whisky.

Famous Grouse Smoky Black

Kvällens första whisky var rättfram i sin doft, här hittade vi en tydlig doft av rök. Famous Grouse är som namnet antyder en känd whiskymakare. De framställer sin whisky genom att blanda destillatet från olika destillerier. Vanligaste källorna för sina sorter kommer från Macallan och Highland park. Därmed passade det utmärkt att använda sig av just denna i provningen då blandningen påminde om de många som följde upp vår Famous Grouse.

Naked Grouse

Sedan var det dags för en blended malt stod på tur för kvällens andra whisky. Naked Grouse är exklusiv för den svenska marknaden och är utvecklad för den svenska paletten. Detta var en något rundare whisky, något rivig till en början men rundades av snabbt. Här fanns smak av torkad frukt, mildare rök och inte riktigt det järn som Smokey Black tenderar att ha.

Macallan 12 YO

Vidare var det en av Macallans flaggskepp stod på tur när kvällen gick in i Single malt stil. Råspriten som används här kommer endast från ett destilleri. Med det kommer en högre kontroll på kvaliteten och hur den senare skall användas. Denna Whisky är endast lagrad på använda sherryfat, vilket märktes i den stora variationen av smaker och en härlig underliggande sötma. Även russin och en viss vaniljton märktes av.

Macallan 12 YO Double Cask

En något strävare whisky stod nu på tur. Kärvheten och den trevliga sötman i eftersmaken gjorde att denna whisky särskiljde sig något från den tidigare Macallan. Topparna och dalarna i de olika aromer framträdde tydligt. Denna whisky hade legat på både bourbon och sherryfat, vilket gav en kraftigare ton av vanilj.

Macallan 12 YO Fine Oak

Kvällens femte whisky har lagrats på nya amerikanska ekfat, Bourbonfat och avslutats på Sherryfat. Blandningen av de olika faten bidrar med både en komplexitet och unika smaker på whiskyn. Macallan Fine Oak är en len whisky med frukt, vanilj och bland annat honung i smak och doft samt en lång eftersmak. I och med de nya faten fick denna Whisky en viss antydan av Bourbon och om det låter trevligt i era öron så är Macallan rätt för er.

Highland Park 12 YO

Från Speyside gick vi vidare till Skottlands nordligaste destilleri, beläget på en kargö ute i Nordsjön. På ön Orkney växer inga träd, vilket ger torven från ön som malten röks med dess speciella karaktär. Vinden på ön kan vara otroligt turbulent och detta påverkar även hur mycket faten andas vid lagringen. Vi hittade mer kraft och mer malt, samt en del toner av rök, honung, vanilj och örter i denna kraftiga whiskey.

Highland park 18 YO

Vi avslutade kvällen med att prova Highland Park 18 YO, den här whiskyn har blivit framröstad Best Spirit in the World tre gånger, och det är ingen liten bedrift. Dess långa lagringstiden har gett en komplex doft och smak, där vi hittade bland annat fat, lätt rök, frukt, mörk choklad, nötter och honung. Den var något lik sitt yngre syskon men smakade något kraftigare.

En blandad kompott och det blev i slutändan mycket svårt att utse en vinnare, en snabb omröstning gjorde oss inte klokare med vilken som skulle få guldmedaljen. Det vi alla var överens om var dock att alla dessa sorter var väldigt välsmakande, inklusive de två första som var blended. Kvällen bjöd på många frågor och diskussioner vilket förgyllde provningen ytterligare trots avsaknad av en tydlig vinnare.

Vi tackar så mycket för oss just denna provning och hoppas på ett återseende! Tills dess, spana in fler av våra provningar här!