Vi firar in advent med tio viner på Stockholms smakateljé

På Smakateljen i Stockholm hade vi förberett för en ost- och vinprovning alldeles lagom till den första adventshelgen. Vi firade in julens början med levande ljus i en mysig vinkällare. Med gott sällskap skulle vi denna kväll prova tio viner till fyra olika ostar. Till ostarna hade vi dinkelkex och en päron- och fikonmarmelad.

Vitt vin möter bubbel

Kvällens första vin var Ferrari Brut från norra Italien. Det är ett mousserande vin gjort på druvorna chardonnay och pinot noir. Vinet har genomgått en andra jäsning på flaskan, precis som champagne. Vinet har doft och smak som är frisk med äpplen, kex, grapefrukt och mandarin. Bubblorna är många och vinet är medelfylligt. Det passar bra ihop med fet mat med sälta och syra. Prova till exempel med en krämig skaldjursrissotto.

Nästa vin, Trimbach Riesling från Alsace är ett mycket friskt vitt vin med medelfyllig kropp. Doft och smak är nyanserad och påtagligt frisk med gröna äpplen, honung, örter, mineral och citron. Den höga syran gör det här till ett matvänligt vin, prova gärna till torsk med vitvinssås.

Getosten är frisk, lätt syrlig med en krämig och mjuk konsistens. Ferraris bubblor mjukade upp osten på ett föredömligt vis.

Två italienare huvud mot huvud

Näst på tur stod ytterligare ett italienskt vin. Masi Campofiorin är en ripasso från Valpolicella i norra Italien. Doft och smak är kryddig med mörka körsbär, choklad, korinter, hallon och vanilj. Det är ett medelfylligt rött vin med en hög syra och medelkraftiga tanniner. Passar bra till charkuterier, lagrade ostar, grillat kött och pastarätter. Prova till en härligt krämig gnocchi.

Från Umbrien hittar vi Lungarotti Rubesco, ett rött vin från mellersta Italien. Det är ett fylligt vin med robust karaktär. Smak och doft är fruktig med fatkaraktär, mörka körsbär, plommon, choklad, kryddor och vanilj. Vinet har en hög strävhet och bra syra. Passar bra till robust mat, som exempelvis lasagne.

Vesterhavs ekologiska är en dansk lagrad hårdost. Smaken är kraftig med bra syra. Gick faktiskt väldigt bra till båda vinerna. Vissa ansåg att Masi Campofiorin passade bäst medan andra gillade Lungarotti Rubesco till osten.

Ekologiska och naturnära viner

Från södra Rhone hittar vi Les Dauphins, ett ekologiskt, fruktigt och kryddigt rött vin. Doft och smak har hallon, blåbär, kanel, örter och viol i sig. Medelfylligt med lättare strävhet och bra syra. Passar bra till fransk bistromat som exempelvis coq au vin.

Sedan går vi vidare till ett spanskt vin. Bodegas Juan Gil the Golden Stallion kommer Jumilla i södra Spanien. Det är ett fylligt rött vin med mycket frukt i både smak och doft. Vi hittar även fat, hallon, mynta, lakrits och jordgubbar här. Bra fyllighet och strävhet samt en fin syra. Passar bra till bland annat bräserat revben eller Gazpacho Jumillano,

Från ”Down under” kommer Gemtree Bloodstone Shiraz, ett ekologiskt och biodynamiskt generöst fruktigt vin från McClaren Vale i Australien. Vinet är gjort på druvan shiraz. Doft och smak har plommon, björnbär, mintchoklad, rostade inslag, kaffe och vanilj. Mycket hög fyllighet, hög strävhet och syra. Passar bra till grillat kött, barbecue och grillade grönsaker.

Morbierosten är en kittost från Frankrike. Den är krämig, salt, smakrik och lite söt. Beroende på hur man uppskattar kittosten så passade vinerna lite olika. De som önskade mer smak av kittosten ansåg att Les Dauphins passade bäst. Gemtree Bloodstone Shiraz tog bort mycket mer av ostens kraftiga smak.

Tre olika länder och många fler smaker

Nästa vin är har en stramare karaktär. Mouton Cadet Reserve från Bordeaux är ett fruktigt vin med doft och smak som påminner om plommon, ceder, svarta vinbär, peppar, färska örter och fat. Det är ett fylligt vin med hög strävhet och en bra syra. Passar bra ihop med lammstek med en klassisk bordelaisesås eller konfiterad anka.

Sedan rör vi oss vidare mot Chile. Haras de Pirque Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon är ett rött vin. Doft och smak är fruktig med svarta vinbär, plommon, färska örter, mörk choklad och fat. Fylligt vin med hög strävhet och en bra syra. Passar bra till kraftigt grillade kötträtter alternativt till söta och kraftiga grytor.

Manchego är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. Osten har en tydlig fårkaraktär, något smörig och pepprig. Tillsammans med marmeladen passade osten väldigt bra ihop med Haras de Pirque. Utan marmelad fungerade Mouton Cadet mycket bra.

Kvällen avslutas med ett dessertvin från 1985

Vi avslutade kvällen med att prova ett riktigt gammalt vin, ett sött dessertvin från 1985. Gerard Bertrand Rivesaltes har en mogen doft och smak med inslag av fat, torkade dadlar, pomerans, valnötter, choklad, kaffe och russin. Det är ett fylligt sött vin med bra syra. Der passar bland annat bra till söta efterrätter, anklever, för sig själv eller till ost.

Med detta sista glas vin har kvällen nått sitt slut och det är dags att bege sig hemåt. Tack till alla er som kom denna afton och bidrog till en trevlig, rolig och pratglad kväll i gott sällskap med ännu godare drycker. God jul på er och missa inte kommande provningar efter nyår!