Intensiva rödviner och smakrika ostar i rött, gult och orange

Höstmörkret tar allt fler av dygnets timmar i anspråk nu, såhär halvvägs in i oktober månad. Saluhallen i Örebro frekventeras bland annat av den anledningen mer för gott sällskap, mat och dryck. En stor skara i staden hade siktet inställt denna kväll på både ost och vinupplevelser i just Saluhallen.

Kvällens program och dess gastronomiska innehåll presenterades, så också kort grunderna för vinprovningsmetodik. Med ett litet innehåll av sensorik, det vill säga sinnenas samspel kopplat till smakupplevelser.

Vi inleder kvällen med en aperitif

Ostarna för kvällen presenterades ”clockwise” på tallriken. På klockan tolv fanns en krämig färskost, Brillat –Savarin. Näst på tur på klockan tre hittade vi en Montagnolo, en tysk blåmögelost. På klockan sex, en röd kittost från Alsace och slutligen på klockan nio, Tomme de Basque, en fransk hårdost från landets alpregion.

Ett torrt mousserande vin från Italien är proseccon Ferrari Brut som är mycket likt den traditionella Cavastilen i grannlandet Spanien. Utmärkt som aperitif eller till minglet. Vad gäller i kombination med kvällens ostar var matchningen med den feta, krämiga Brillat-Savarin optimal, inte dum med ett kex därtill.

Franska och italienska favoriter

Ett stilla vitt vin, gjort på druvan Riesling från Alsace Frankrike är Trimbach Riesling. Fruktigt och smakrikt, med mer kraft än föregående vin. Vad gäller ostvalet, varför inte hålla sig till smakrika kittostar som kvällens tyska Altesse som inte är långt ifrån just Alsace. Eller för all del para ihop med det kryddheta asiatiska köket med innehåll av chili, lime och ingefära.

Också från Frankrike är rödvinet Les Dauphins. Ett fruktigt vin med härligt inslag av hallon, blåbär, kanel och viol. Det här vinet är lagom fylligt med en hög fruktsyra. Det passar riktigt fint att servera till kötträtter med nötkött eller lamm.

En torr, sträv och högst smakrik italienare är Lungarotti Rubesco som följaktligen kräver något tilltugg i form av ost eller en maträtt. Frukten i vinet presenterade sig tydligt speciellt i kombination med färskosten Brillat – Savarin och gav en lång eftersmak.

Ytterligare en italienare, från den Amaronebekante producenten Masi är Masi Campofiorin. Likheter med Amaronestilen fanns minsann att hitta. Jämfört med det föregående vinet, Rubescon, var denna Masi tämligen mjuk samt packad med mörk frukt. Det blev en favorit bland många av deltagarna denna kväll. Ostkombinationen var med kvällens hårdost, Tomme de Basque.

Två utomeuropeiska gäster

Vi förflyttar oss till Australien och bekantar oss med ett rödvin. Gemtree Bloodstone Shiraz är en riktig publikfriare, fruktig och smakrik men ändå lätt i stilen med rostad fatkaraktär. Ett utmärkt vin till sommarsäsongens BBQ. Ostvalet föll på vår röda kittost, vars eleganta sälta från tid i saltlake väl matchade vinets tydliga fruktsötma. En eftersmak av både smör och nötter.

Kvällens chilenare, Haras de Pirque Hussonet Cabernet gjord på druvan Cabernet Sauvignon. Ett torrt och smakrikt rött vin med tydlig svartvinbärston och viss strävhet. Vinet hamnade i gott sällskap med den tyska blåmögelosten Montagnolo på vårt knäckebröd för kvällen.

Smakrika och intensiva rödviner

Vi förflyttar oss tillbaka till Europa och franska Bordeaux för ett smakrikt rött vin, Mouton Cadet Reserve St Emilion. Även detta med svartavinbärsfrukt, dock något mer i slutet av upplevelsen. Återigen, vad gäller ostkombinationen så var blåmögelosten den populäraste, enligt gruppen. Med lite marmelad därtill som en smakbrygga berikades den långa eftersmaken och gav en tydlig upplevelse utav både plommon och svarta vinbär.

Vi för kosan ner till Spanien för ett smakrikt och intensivt rött vin gjort på druvan Monastrell. The Golden Stallion Organic var mångas favoritvin denna kväll. Utöver fylligheten av mörka bär och jordighet samt mjuka tanniner fanns även en viss eldighet. Ett givet vin till grillade kötträtter, menade några i gruppen. Vad gäller ost så bör den vara riktig krämig för att runda av vinet en aning. Gärna med ett inslag av marmelad också. Valet föll på vår blåmögelost som gav en lång eftersmak.

Vi avrundar kvällen med ett dessertvin

Avslutningsvis vänder vi oss till ett sött dessertvin serverat i slutet av provningen. Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré 1985 serverades välkylt, vilket kan upplevas fräscht i slutet på en måltid, eller som denna kväll, efter goda samtal över 4 ostar och 8 viner.

Vi går upp i en högre alkoholvolymprocent upp mot 20% och i smaken finner vi både russin, torkade fikon, daddlar, kaffe och chokladtoner. Här liksom föregående vin blir ostvalet detsamma, blåmögelosten med lite marmelad, för det fulländade smakmötet.

Efter sköna diskussioner kring ost och vin och förstås en hel del njutning avslutades kvällen med några frågeställningar kring lagring av viner, serveringstemperaturer, flaska kontra box.

Det blev en lyckad kväll, tack alla för en trevlig och njutningsfull afton! Vi hoppas på ett återseende, kika på Taystas kommande provningar!