Choklad och vinfest från Venezuela till Frankrike

En lördagsafton i mars när vintern i Örebro ersattes tacksamt av våren, samlades ett entusiastiskt sällskap i hotellets lobby för en vin och chokladprovning. Uppdukat för respektive gäst var fyra glas, inklusive tre torra rödviner med varierande grad av strävhet, fruktsyra och sötma, följt av ett sött vitt vin. Vidare provades även fem chokladtyper med olika grader av kakao procent, vilka var företrädelsevis från producenten Valrhona.

Aftonens program presenterades och inleddes med att försöka förklara upplevelsens koppling till våra sinnen, vilka vid dryckesprovningar främst rör syn, doft och smaksinnet. Ty i nämnd ordning bedömer vi vinets utseende, doft och därefter smakar vi på vinerna. Som en uppvärmning till kvällens aktiviteter, hade var och en i kvällens sällskap framför sig en aromessens att försöka definiera, vilket majoriteten gjorde galant. Därefter bedömde vi rödvinerna till utseendet och doften, samt smaken utifrån upplevelsen utav strävhet, fyllighet och fruktsyra, och gick även in på respektive vins ursprung och druva. Under kvällens gång uppstod även allmän diskussion kring vinkultur och dess historiska utveckling fram tills idag.
Först och främst var det dags att bekanta oss med chokladsorterna, och ge en bild av chokladens tillverkning och kulturhistoria, inklusive myt och sanning. Denna underbara produkt är förknippad med både njutning som synd, då den är associerad med historiska händelser såsom Columbus kolonialisering av Sydamerika. Och icke att förglömma, choklad sägs ha många goda egenskaper för hälsan. Fem chokladsorter presenterades i ordningnen nedanför, baserad på stigande kakao procent. Den första är dock en vit choklad gjord endast på smöret från kakaobönan:

1) Toscano White Venezuela – Krämig, nästan fet, med smak av vanilj.
2) Jivarra 40% Vahlrohna – En mjölkchoklad som utmärks genom sin karamellton.
3) Manjari 64% Valrohna – En choklad med toner av röda bär och lätt bitterhet.
4) Amadei 75% – Kraftig i smaken och viss fruktighet.
5) Noir Infini M Cluizel 99% – Karaktäriseras främst av en bitter ton.

Vinerna som kombinerades denna afton var de följande:

1) Michel Picard Pinot Noir Bourgogne (Frankrike)
Ungt, lätt i stilen, med pigg syra, lätt strävhet i sin skogsbärston och medellång eftersmak. När den var kombinerad med Manjarin 64% så mjuknade vinets syra och en lång eftersmak av solmogna röda bär upplevdes. Däremot, när den smakades i samband med Jivarran 40%, så lockades både karamell och vanilj fram.

2) Da Luca Primitivo Puglia (Italien)
Ungt, fylligt, bärigt i doften, med både ekvanilj och moreller i eftersmaken och varm känsla. Da Luca fann sinn själsfrände i Amadei 75%, där kombinationen ökade eftersmaken av moreller och en himmelsk harmoni uppstod.

3) Duette Indomita Premium Cabernet (Sauvignon)
Aftonens kraftigaste vin med lång eftersmak, mjuknade betydligt med Noir Infini 99%, vars kakao bitterhet också mjuknade i kombinationen. Några i gruppen associerade smakupplevelsen till Alladinaskens körsbärslikörpralin.

4) Las Moras Viognier (Argentina)
Ett vitt dessertvin med pigg syra, vilket fick ett fint möte med den vita chokladen. Denna kombination var njutbar, då chokladens vaniljton upplevdes mer tydligt i samband med att dess övriga feta, krämiga karaktär tonades ned en aning. Smakad för sig självt, har Las Moras en lång eftersmak.

Vi tackar alla för en högst trivsam afton med vin och choklad!

 

Vill du veta mer om våra vin och chokladprovningar? Klicka vänligen här.

 

Choklad och vin Örebro 11 mars