Solig sommarkväll med vin och choklad

Det var en riktigt fin, varm och solig sommarfredag som, tro det eller ej, skulle tillbringas inomhus. Anledningen till det var för att vi tillsammans skulle ha en choklad och vinprovning på Elite Grand Hotell i Gävle. En riktigt bra anledning tycker jag. Dessutom var vi i en väldigt fin och, faktiskt, väldigt sval lokal. Vi var ett glatt och härligt gäng med människor som skulle prova åtta viner tillsammans med fem olika choklader med tydlig karaktär och tilltalande smaker. Ett spännande smakäventyr!

Start med en välkomstskål

Vi började kvällen med att hälsa alla välkomna och skålade tillsammans med ett mousserande vin. Mistinguett Cava Brut är en Cava från nordöstra Spanien från producenten Vallformosa. Den är gjort enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaskan.
En frisk och fräsch cava med smak och doft av äpplen, päron och lite toast. Bra bubblor och härlig eftersmak. Utmärkt som aperitif och till färska skaldjur och plockmat. Prova även till salta tilltugg.

Till cavan provade vi Toscano White 29% från Amedei. Det är en fyllig och välbalanserad vit choklad med naturlig vaniljsmak och en len sötma. En väldigt god choklad som passade bra till cavan och det blev lite smak av kola i chokladen, vilket förvånade positivt.

Vita viner från Frankrike

Kvällens första vita vin kommer från Languedoc i Frankrike och tillverkas av producenten Gérard Bertrand. Vinet heter Picpoul de Pinet och är gjort på den något ovanliga druvan Picpoul. Doften och smaken är fruktig med inslag av päron, färska örter, honungsmelon och lime. Detta utmärkta matvin är perfekt till färska räkor och skaldjur men passar till de flesta fiskrätter t ex fish & chips. Men bäst är det kanske ändå till ostron, musslor, havskräftor och hummer då druvan har den förträffliga egenskapen att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur.

Sen reste vi till Södra Rhonedalen i Frankrike för att hitta kvällens andra vita vin. Mont-Redon Côtes-du-Rhone Réserve Blanc är producentens ”Bistro-vin”. Det är ett väldigt lyckat och mångsidigt matvin med medelfyllig smak. Här hittar vi bl a en något blommig doft med inslag av aprikos, persika, honungsmelon, gula päron, citrus, och örter i doft och smak. Servera till smakrika, gärna grillade rätter, av fisk eller till ljust kött. Gärna med krämiga inslag.

Chokladen vi provade till var Mangaro Lait 50 %, Michel Cluizel, en prisvinnande mjölkchoklad. En tjock och krämig choklad med en intensiv mjölk- och kakaokaraktär. Bra smak med inslag av nötter och torkad frukt med en balanserad syra. En mycket god och populär choklad.

Italienskt och italienskt från Chile

Kvällens två första röda viner har Italien som gemensam nämnare. Masi är en italiensk vinproducent från Verona och vinet Masi Campofiorin är en ripasso, alltså ett Valpolicellavin som fått jäsa ytterligare en gång tillsammans med pressrester från Amarone. Ett både syrligt och stramt vin som tål att lagras länge om man vill det. Annars passar det utmärkt att dricka nu också och då gärna till en pasta, en pizza eller en krämig risotto quattro formaggio. Doft och smak av fat med inslag av mörka körsbär, plommon, björnbär, choklad och läder.

Nästa röda vin var Hussonet Gran Reserva från Maipo i Chile. Kopplingen till Italien kommer via familjen Antinori, som mest är känd för sin flera hundra år långa vinhistoria i Toscana, som äger vingården med fullt fokus på att göra ekologiska viner av världsklass med chilensk särprägel. Ett fylligt vin gjord på druvan Cabernet Sauvignon med hög syra och mycket tanniner. Doft och smak av svarta vinbär, ceder, plommon, färska örter, gummi och mörk choklad. Det här vinet är ett mångfacetterat matvin som passar till många rätter. Men inget passar bättre än mat från regionen där vinet kommer ifrån. Chilenska grytor ger en smakrik och utmärkt motvikt till vinet. Även lamm och nötkött går alldeles utmärkt eller grillad zucchini med smält hårdost ovanpå.

Manjari 64 %, Valrhona är en mild, frisk, mörk choklad med minimal bitterhet, fruktiga och syrliga inslag. Vi hittar röda bär, hallon, körsbär och en härlig syra från lime. En god choklad som passade bra till båda vinerna.

Kraftiga och fylliga viner

Nästa omgång vin tar oss till Spanien och Frankrike där båda röda vinerna uppvisar kraft och fyllighet. The Golden Stallion Organic från Jumilla i Spanien är gjord på druvan Monastrell. En tuff druva som klarar stenig jord, väldigt varma dagar och liten nederbörd. Ett smakrikt och välbalanserat vin med doft och smak av blåbär, björnbär, viol, lakrits, fat, kryddörter och en touch av petroleum, dvs lite oljig smak också. Det här viner passar perfekt till flottiga och smakrika rätter såsom grillade ribs eller en klassisk köttgryta. Vinet passar även till lagrad hårdost och smakrika kittostar.

Mouton Cadet Reserve St-Emilion från Bordeaux i Frankrike avslutar de röda vinerna för kvällen. Det här är ett vin som är en blandning på druvorna Merlot och Cabernet Franc. Ett väldigt elegant, fylligt vin med väl integrerade tanniner. Nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av körsbär, plommon, ceder, peppar, färska örter och en touch av fatkaraktär. Fruktig smak med inslag av plommon, ceder, mörka bär, peppar, lakrits och färska örter. Det här vinet passar utmärkt till rätter av lamm- och nötkött.

Los Ancones 67% från Michel Cluizel är en ekologisk mörk plantagechoklad med jordiga, vegetala aromer och toner av paranötter och macademia. Lätt bitterhet och en lång eftersmak. Båda vinerna fungerade bra till chokladen.

Annorlunda avslutning

Vi avslutade kvällen med att prova ett riktigt gammalt sött vin från södra Frankrike. Doft och smak i Gerard Betrand Rivesaltes 1985 är mogen, med utvecklad doft av torkade frukter som fikon, sultanarussin och dadlar, hasselnöt, valnöt, körsbär, honung och knäck. Lång eftersmak, söt men ändå inte sliskig. Passar till blåmögelostar, kraftig choklad, anklever eller för att njutas för sig själv.

Noir Infini 99 % från Michel Cluizel är en mycket mörk och kraftig choklad. Torr komplex smak av kakao och rostat kaffe med en karaktär av jasmin. Hög beska.
Här jobbar det söta och starka vinet på ett föredömligt vis med att mjuka upp den torra och beska chokladen. Chokladen upplevdes då inte alls lika torr och besk vilket överraskade oss alla.

Med detta hade kvällen nått sitt slut. Efter stort engagemang och intressanta frågor från deltagarna var det nu dags att ta sig hemåt i sommarkvällen. Vi hoppas på ett återseende på någon av våra kommande provningar och att deltagarna då fått en chans att experimentera med smaker ytterligare. Tills dess, ha det fint och stort tack för den här kvällen!