Följ med på vinprovning på Best Western Esplanade

Just den här lördagen var det uppdukat och förberett för en stor och trevlig vinprovning. Vi trotsade minusgraderna för att ta oss till Best Western Esplanade i Västerås.

Denna marskväll var det nämligen tänkt att vi skulle prova fem olika viner. Vi skulle även prata om vinernas doft och smak, samt vin i allmänhet.

Till det hela hade vi även goda snacks så som lättsaltade potatischips, oliver, rökt skinka, mörk choklad (70%), brieost och lagrad prästost.

Vins el Cep MIM Natura

Vi började kvällen på Best Western Esplanade med att prova Vins el Cep MIM Natura. Detta är ett mousserande vin från Penedes i Spanien. Cava är det spanska mousserande vinet som tillverkas med en andra jäsning på flaska. Det här är en ekologisk cava, faktum är att man numera arbetar enligt de biodynamsika metoderna.

Vinet görs på druvorna xarel-lo, macabeo, parellada och en liten del chardonnay. Vinet har en doft och smak som är fruktig, med inslag av gula päron, gröna äpplen, melon och citrus. I smaken hittar vi även en del brödighet som kommer från de 24 månaderna vinet har legat på jästen. Detta passade bra ihop med de salta oliverna och de lättsaltade chipsen.

Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling

Kvällens andra vin Reserve Riesling kommer från det varma Sydafrika. Druvorna kommer från vingårdar högt belägna i Paarl. Paarl är vanligtvis ett varmt område men det höga läget ger vingårdarna svalka vilket gör att vinet har en bibehållen syra.

Doft och smak är frisk, med en blommighet, toner av ananas, citrus och en lätt touch av mineral. Det är ett mångsidigt vin som passar både som aperitif, till sushi, kryddstark mat, och skaldjur.

Producenten Nederburg har producerat vin i över 200 år och har alltid strävat efter högsta kvalitet. Det är väldigt ovanligt att en producent i den Nya Världen har varit aktiv så länge som just Nederburg varit.

Tillsammans med den krämiga brieosten förhöjdes vinets smaker. Osten mjukade upp vinets syra och den söta tropiska frukten och det helt klart härligt.

Musella Valpolicella Superiore

Det första röda vinet vi provade var en valpolicella superiore från Musella. Det är ett medelfylligt vin med mjuka tanniner och en syra som piggar upp. Doft och smak är bärig, lätt kryddig, med körsbär, salvia och kanel.

Huvuddruvan här är den för området typiska corvina, blandat med rondinella och en liten del barbera. Efter jäsning får vinet vila på stora slovenska ekfat, som kallas för botti, i 12 månader. Därefter sker buteljering.

Musella följer de biodynamsika metoderna. De arbetar förebyggande med respekt för marken i vingården. Här används inte några syntetiska bekämpningsmedel. Det här vinet passar mycket bra till en pizza, en krämig pasta, eller som en några deltagare tyckte som mingelvin.

Gagliole Rubiolo Chianti Classico

Vi fortsatte med ett italienskt vin, nämligen Gagliole Rubiolo. Det här kom från Toskana och hjärtat av distriktet Chianti. I Chianto härskar druvan sangiovese som i just det är vinet blandas med 10% merlot. Vinet är medelfylligt, med bra tanniner och en mycket frisk touch.

Doft och smak är fruktig, med mycket körsbär, salvia, kryddor. Chianti Classico har striktare regler kring skördeutag och vintillverkning jämfört med Chianti. 70% har legat på ekfat och efter buteljering får det vila minst tre månader. Egendomen Gagliole omnämns i väldigt gamla dokument, från år 994.

När vi provade vinet mot chokladen blev det delade meningar hos deltagarna. Vissa tyckte att vinet försvann lite medan andra tyckte kombinationen blev bra.

Det passade bra ihop med den lagrade prästosten. Några provade det här vinet även mot brieosten och det blev faktiskt inte helt fel. Det skar sig inte men vinet tog över osten lite väl mycket.

Livio Pavese Corniolo Barbera

Vi avslutade kvällen med att prova en superpiemonte från producenten Livio Pavese. Vinet kommer från Piemonte. Det är gjort på druvorna barbera, cabernet sauvignon, och merlot. Vinet är välbalanserat och har en bra strävhet, medelfylligt och en syra som håller det fräscht.

Smak och doft är kryddig och utvecklad, med svartvinbär, korinter, tobak och choklad. Producenten Livio Paveses familj har anor i Piemonte som sträcker sig tillbaka till år 1217. Då slog familjen sig ned i Piemonte efter korstågen. Livio Pavese sägs vara den första som blandade druvan barbera tillsammans med de franska druvorna och uppfann därmed stilen superpiemonte.

Det här vinet passar bra till grillat mörkt kött eller en krämig broccoligratäng. Detta passade väldigt bra ihop med den mörka och bittra chokladen då vinets chokladaromer kom fram på ett bra sätt.

Tack för denna kväll!

Precis som det ska vara på stora vinprovningar var det inget vin som blev en självklar vinnare denna kvällen, utan deltagarna tyckte väldigt olika.

Många uppskattade att få känna hur vinet ändrade karaktär när vi provade det tillsammans med tillbehören. Ett vin som man inte uppskattade att dricka enbart blev mycket godare tillsammans med lätta tillbehör.

Under provningen pratade vi även om lagring av vin, hur länge en öppen flaska kan sparas, serveringstemperaturer samt mycket mer. Det var en rolig kväll med många frågor från de engagerade deltagarna på Best Western Esplanade. Vi ser fram emot fler kvällar som denna.

För mer information om kommande provningar, titta in här!