Vinprovning i Örebro den 21/03

VinprovningÖrebro2VinprovningÖrebroEn blåsig, men äntligen ljus, kväll i mars träffades en härlig grupp människor i centrala Örebro för att avnjuta gott vin. Vinprovningen tog plats på Gran Hotell och en blandad skara människor blev glatt överraskad av att provningen startades av med ett glas mousserande vin av den spanska sorten Cava. Därefter fortsatte provningen med tre Italienska viner, ett vitt vin av druvan pinot griogio från Trentino, ett rött vin av den italienska stilen Ripasso från Valpolicella och ett dessertvin av muscato-druvan från Piemonte. Flera av deltagarna trodde först de skulle prova enbart röda viner, men blev glada över uppställningen i flighten. Den skulle visa på de grundtyper av vin som finns, nämligen mousserande, vitt, rött och sött. Vi pratade även om rosé och dess tillverkning.

Provningen inledes med en härledningen igenom provningsmetodiken och våra egna sinnen. Vi upptäckte ganska snart att man endast genom att titta på drycken kunde avgöra ett flertal viktiga faktorer såsom ålder och möjlig druva, samt viskositet och alkoholhalt. Efter att ha undersökt syn, doft och smak så började vi fundera kring dryckerna. Vad är det i glaset och vad berättar drycken för oss. Vad är det som faktiskt bedöms.

Diskussionen gick vidare mot grundsmakerna och vinets uppbyggnad med fokus på syra, sötma, balans och komplexitet. För att påvisa hur smaker integrerar med varandra så prövades drycken ihop med tilltugg, vilket gav en upplevelse av vad som händer med drycken respektive tilltugget när man kombinerar dem. På så vis fördes ämnet naturligt in mot klassiska kombinationer och hur man ska tänka när man väljer dryck till mat och andra delikatesser. Exempelvis hur hetta och temperatur påverkar vår upplevelse av drycken. Ett kallt sött muscato-vin passar utmärkt till en cheviche med chili, men om tempererad passar vinet bättre till en créme brulle. Kvällen avslutades efter ca två timmar och jag hoppas alla fick med sig en härlig upplevelse!

/Sommelier Sofia – vinprovning i Örebro den 21/3.