Vinupplevelse utan like i poesins rike

Denna ovanliga fredagsafton skulle vi få prova vin från världens alla hörn och samtidigt lyssna på poesi i en ganska unik tillställning. Specialgästen var poeten och musikern Henry Bowers, flerfaldig vinnare av bland annat Poetry Slam, som skulle krydda denna provning med både sina ord och toner. Tilltuggen vi hade valt för detta speciella tillfälle var salta dinkelkex, svarta oliver, rökt skinka, lagrad cheddar och en brännvinsost. Följande viner provades:

Provning 1 – Franschhoek Brut Royal

Vi började med ett mousserande vin från Sydafrika gjort enligt den klassiska metoden MCC. MCC står för Methode Cap Classic och är samma metod som vid framställning av champagne. Vinet är gjort på druvorna chardonnay och pinot noir vilket ger ett friskt mousserande vin med doft av mandelkakor, citron, och apelsin. Smaken är även den frisk med toner av citrus, tropisk frukt och lätt fruktighet. Bubblorna är mjuka och fina.

Provning 2 – Nederburg Riesling Winemaster Reserve

Andra vinet som vi provade var Nederburg Riesling, ett vin som allmänt uppskattas för dess härliga friskhet. Det har en blommig doft, med fruktiga toner av annas, citrus och en lätt touch av kryddighet. Smaken är frisk och fräsch med lite lime och ananas. Detta vin är lätt att matcha till festliga maträtter som skaldjur, gräddiga såser eller kryddiga rätter. Vinet överraskade deltagarna med sin blandning av mjuka tropiska frukt och friskhet.

Provning 3 – Wente Morning Fog Chardonnay

Det här vinet är en riktig motsats till föregående Riesling. Det är fylligt och kraftfullt samtidigt som det är mjukt och harmoniskt. Det har en doft och smak av mogen gul frukt, rostade nötter, citrus och en viss mineralitet. Samtidigt som det är fylligt och bär på mogna frukter har det även en frisk syra som piggar upp det hela. Det här vinet dricker man gärna ordentliga rätter som smörstekt gös eller citronkryddad fläskkotlett med lite haricot verts.

Provning 4 – Boutinot La Côte Sauvage Cairanne

På temat tradition kontra modernt provade vi sedan två viner från franska Rhône. Det första, Boutinot Côte Sauvage, symboliserade den traditionella stilen och görs enligt samma principer som följts i flera hundra år. Huvuddruvan är Grenache som har blandats med Syrah, Carignan och Mourvedre. Det är aromatiskt med bra syra, medelfylligt och bjuder på bra tanniner. Doft och smak är av hallon, björnbär, örter, peppar och fat. Det är ett oklanderligt allround vin som passar extra bra till grillade lammkotletter.

Provning 5 – Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône

Det här vinet fick symbolisera den moderna sidan av Côtes-du-Rhône . Till skillnad från Boutinot är det här vinet gjort med Syrah som huvuddruva och enbart 30% har lagrats på ekfat. Den övriga delen av vinet har vilat på ståltank för att bevara den härliga frukten. Doft och smak är kryddiga och peppriga med inslag av björnbär och animaliska toner. Det passar utmärkt till en potatisgratäng med ugnsbakade tomater och en blodig stek.

Provning 6 – Livio Pavese Corniolo Barbera

Kvällens sjätte vin blev en mycket prisvärd Superpiemonte från Livio Pavese i Italien, årgång 2010. Den lokala druvan Barbera har blandats med Cabernet Sauvignon och Merlot. Resultat är en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, svarta vinbär, korinter, tobak, choklad och lagerblad. Det har en påtaglig syra och fyllighet och är perfekt att avnjuta till en osso buco eller vällagrade ostar.

Provning 7 – J. Lohr Seven Oaks Cabernet Sauvignon

Det nästsista vinet för idag kom från Paso Robles i Kalifornien. Det är ett mycket fruktigt vin, med doft och smak av svarta vinbär, korinter, choklad, nötter och björnbär. Vinet är fylligt, med bra strävhet och en balanserad syra. Det passar perfekt till sommarens grill – tänk kolgrillad picanha med grillade grönsaker och en hemlagad béarnaisesås.

Provning 8 – Pagos del Rey Condado de Oriza 409

Vi avslutade kvällen med att prova det här intensiva röda vinet från Ribera del Duero i Spanien. Det är gjort på druvan Tempranillo, eller Tinta del Pais som den kallas i området. Vinet har doft och smak av torkade blåbär, slånbär, svarta vinbär, russin, rostad ek och kryddor. Det bjuder på påtagliga tanniner, en bra fyllighet och en märkbar syra. Det passar utmärkt till den spanska hårdosten Manchego, men även till kraftiga rätter som kräver sitt motstycke.

Deltagarna uppskattade kvällens blandning av poesi och vin. Som en av deltagarna påpekade, fick man tänka med fler än ett sinne. En vanlig provning utmanar vår syn, vårt luktsinne och givetvis smaken. Därför var det ett trevlig inslag att även få arbeta lite med hörseln. Som sagt en ovanligt kombination och upplevelse, men Henry Bowers ord fick oss onekligen att stanna upp och tänka till lite extra. Ovanliga associationer dök upp och det blev en ytterst personlig upplevelse som många deltagare blev inspirerade av, inte minst av den fantasifulla avslutningsdikten om poetens trogna vän. Kvällen avslutades med att flera deltagare bad om få köpa den illustrerade dikten/boken som skulle passa utmärkt som julklapp till barnbarnen.

Det glädjer mig att ha fått bidragit till denna fantastiska kväll, tack alla nyfikna deltagare och själva konstnären. Fler spännande provningar väntar innan julfirandet, mer information finner ni här.