Västerås provar vin- och chokladfavoriter inför sommaren

Sommarvärmen hänger kvar i luften mot kvällen då deltagarna samlades utanför Best Western Esplanad. På schemat väntar nämligen en härlig choklad- och vinprovning här i Västerås.

Fem olika choklader ska provas tillsammans med fem olika viner. Var och en unikt på sitt eget sätt. Och i slutet av kvällen ska deltagarna på denna provning avgöra kvällens favoritvin.

Cava med vit choklad

Vi började kvällen med att prova cavan MIM Natura Cava Brut Natura. Denna provades tillsammans med den vita chokladen Toscano White från det italienska chokladföretaget Amedei. MIM Natura är en frisk och torr cava med inslag av gula päron, gröna äpplen, melon, kex, citrus och mineral. Kroppen är åt det lättare hållet med en medellång eftersmak.

Toscano White är en 29% vit choklad gjord på trinitariobönor från både Venezuela och Karibien. Den har en fyllig och len smak med en välbalanserad sötma.

När vi provade chokladen tillsammans med vinet uppstod en lätt beska i vinet, vilket många uppskattade. Chokladen blev även den lättare att äta i denna kombination.

Sydafrikas Riesling och trinitariobönor från Michel Cluizel

Sedan gick vi vidare till en av Sydafrikas mest kända producenter kom kvällens andra vin. Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling, är gjort på druvan riesling och har vuxit på vingårdar med höga lägen för bibevarande friskhet. Smak och doft är frisk och lätt blommig med tropisk frukt, citrus och kryddighet. Nederburg Winemaster Riesling passar bra ihop med skaldjur, sushi/sashami och bara att dricka som den är.

Mangaro Lait är en 50% mjölkchoklad gjord på Trinitariobönan från den respekterade chokladproducenten Michel Cluizel. Smak och doft har inslag av nötter, torkad frukt, och en bra syra som lättar upp chokladen.

Musella Superiore i kombination med Mangaro

Näst på tur den här kvällen var Musella Valpolicella Superiore som är ett medelfylligt rött vin från det italienska distriktet Valpolicella. Betäckningen Superiore borgar för en högre kvalitet. Smak och doft är bärig och något kryddig med fat salvia, kanel och lingon.

Vinet är gjort enligt de biodynamiska metoderna och är helt ekologiskt. Det passar bland annat även bra ihop med lasagne, vanlig såväl som vegetarisk pizza samt krämig pasta.

Chokladen Mangaro 65% är gjord på Trinitatio från Michel Cluizel. Den har en fin nötighet, lätt jordighet med syra och citrus toner, torkad frukt och honung. Lång eftersmak med balanserad beska. Här blev vinet fruktigare när vi provade det tillsammans.

Chianti och 70% mörk choklad

Kvällens fjärde vin var ett italienskt vin från Chianti. Gagliole Rubiolo Chianti Classico är fruktigt, med körsbär, salvia, choklad och en bra syra. Beteckningen Chianti Classico har striktare krav både vad gäller skördeuttag samt vinifiering. Vinet får alltid vila minst tre månader på flaska efter buteljering. Det passar mycket bra ihop med hårda ostar och charkuterier.

Guanaja 70% Valrhona är en mörk choklad gjord på en blandning av de tre bönorna, criollo, trinitario och foraster. Den har en bra balans mellan sötma, syra och bitterhet. En intensiv smak med toner av kafffe, torkade frukter och melass. Eftersmaken är lång och full av varma toner.

Tillsammans med vinet blev det en stor skillnad beroende på hur mycket choklad vi åt samtidigt. Åt vi för lite choklad tog vinet över mer. Men om vi ökade mängden choklad som vi åt så minskade vi strävheten i vinet.

Piemonte avrundar kvällen med mörk choklad från Amedei

Vi avslutade provningen med ett sista vin. Det här vinet från Piemonte var även kvällens äldsta vin, från 2011. Livio Pavese är en så kallad superpiemonte. Det betyder att vinet är gjort på en blandning av barbera tillsammans med de franska druvorna cabarnet sauvignon och merlot.

Vinet är fylligt med en smak och doft som är utvecklad med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, choklad och tobak.

Toscano Black 66% Amedei är en harmonisk mörk choklad gjord på trinitario från Venezuela och Karibien. Den är fruktig med lätt kryddiga toner, smaken är rik och eftersmaken lång.

När vi provade den här chokladen tillsammans med vinet kom vinets mogna frukt fram på ett trevligt sätt.

Tack för oss!

Under kvällen pratade vi även lätt om chokladens historia, tillverkning och ursprung. Detta var en uppskattad kväll där alla hittade sina egna favoriter bland vinerna och chokladerna. Det verkar som om många blev väldigt positivt överraskade av Nederburgs Winemaster Reserve Riesling, som kan ha varit kvällens favorit.

Vi tackar för oss för denna gång och vi hoppas på att se er igen på kommande provningar under sommarkvällarna.

 

 

Västerås fem viner till vinprovningen