Vinterklassiker och julöl i Örebro

Den här torsdagskvällen var det uppdukat för en ovanlig ölprovning i Örebro Saluhall. Just den här kvällen skulle vi prova hela tio olika öler. Tre av dem var julöl, som precis hade börjat säljas för säsongen på Systembolaget. Till ölet hade vi oliver, salta och peppriga kex, mörk choklad, rökt skinka och pepparkakor med ädelost. En spännande smakupplevelse!

Tre helt olika veteöl

Kvällens första öl var ett syrligt veteöl i stilen berliner weisse. Stone White Ghost är ett medelfylligt öl med doft och smak som är brödigt och citrussyrligt med örter och knäckebröd. Beskan är låg på det här ölet. Den syrliga karaktären gör att ölet går bra ihop med salta smaker. Prova till exempelvis skaldjur.

Ett belgiskt veteöl smaksatt med torkad koriander och apelsinskal. Vedett Extra White har en smak och doft som är kryddig med jästiga och fruktiga inslag. Lättare öl på gränsen mot medelfyllig med en bra beska. Prova till panerad torsk med potatis.

Det här är ett klassisk tysk veteöl. Weihenstephaner Hefe Weissbier har doft och smak som är fruktig med mycket mogen banan och aprikos, lätt kryddig med kryddnejlika och brödig. Den är medelfyllig och har en lätt touch av sötma och låg beska.

Passar bra ihop med kryddstark mat, lättare kött och fiskrätter. Prova gärna till rökt lax. Fungerade väldigt bra ihop med de salta och peppriga kexen.

Amerikansk IPA, svensk klassiker och belgisk ale

Från den amerikanska västkusten kom den här sessions IPA:n. Lagunitas Daytime IPA med doft och smak som är mycket fruktig med torkad annans, fläder, citrus och sockerkaka. Medelfyllig med en lättare beska än Jämtlands bärnsten. Passar till smakrika rätter, prova till tacos. Fungerade bra ihop med cheddarosten.

Kvällens enda svenska öl var Jämtlands Bärnsten som är en lager i stilen wiener och märzen. Precis som namnet antyder är ölet bärnstensfärgat. Doft och smak är fruktig och maltig, med aprikosmarmelad, knäck och kryddor. Medelfylligt öl med en påtaglig beska. Passar som allround öl till julbordet samt till den klassiska husmanskosten. Prova till exempelvis raggmunk med fläsk. Passade mycket bra ihop med cheddarosten.

Från Belgien hämtade vi den här alen. Duvel, en djävul med mycket fruktig doft och smak med inslag av citron, honung, vetebröd och halm. Har genomgått en andra jäsning i flaskan, vilket ger mer kolsyra och alkohol. Passar mycket bra ihop med smakrika maträtter. Prova till picanha med grönsaker och palsternackspuré.

Kvällens första julöl

Kvällens första julöl kom från England och var en strong ale i stilen. Shepherds Neame har en nyanserad doft och smak med en liten sötma och inslag av aprikos, sirap, nötter och fruktkaka. Fylligt öl med lätt sötma och en bra beska. Ett mycket bra allround öl till julen, passar både till kallskuret, varmrätterna och julostarna.

Den här rödbruna ölet är ett trappistöl i stilen dubbel. Westmalle Dubbel är rödbrun i färgen. Doft och smak är nyanserad med en liten sötma. Inslag av torkade fikon, moscovadosocker, kryddor, choklad, nötter och pommerans. Väldigt fylligt öl med en härlig sötma och bra beska. Passar bra till bland annat vilt, prova gärna till en rådjursstek.

En Belgisk vinterklassiker rundar av kvällen

Det här är en riktig vinterklassiker från Belgien. N’Ice Chouffe med kryddig och fruktig doft och smak. Med inslag av torkade dadlar, vörtbröd, apelsin, ingefära, nötter och choklad. Mycket fylligt med en balansrad beska och sötma. Passar bra till olika typer av grytor och långkok eller varför inte till en bit choklad? Blev väldigt gott med pepparkakor och ädelost.

Vi avslutade denna mastodont provning med en belgisk dubbel. Gouden Carodus Christmas har en smak och doft som påminner kraftigt om katrinpommon, honung, kaffe, stjärnanis, choklad och kanel. Väldigt fylligt, kvällens klart fylligaste öl med en balanserad beska och hög sötma. Passar till pepparkakor med ädelost samt framför den varma vinterbrasan med en bit sötlakrits.

Med detta julig avslut avrundar vi denna julölsprovning och hoppas att deltagarna går hem, ivriga inför julen och inför fler ölprovningar och smakupplevelser. Tack för denna afton, kika även in på hemsidan för fler spännande ölprovningar.