Whiskyprovning: Gyllene droppar från Skottland och Sverige

November är här i Örebro, och många av oss går och väntar otåligt på årets Beaujolais nouveau. Men lyckligtvis har månaden många dagar, och denna lördag dukade vi upp 30 kuvert i Saluhallen för en whiskyprovning. Fullsatt med andra ord, jättekul!

Provningen inleddes med några tips och tricks kring hur man kan gå tillväga rent praktiskt när man provar whisky för att få ut så mycket som möjligt av både doft och smak. Att prova sprit skiljer sig nämligen en hel del från att prova till exempel öl och vin på grund av den höga alkoholhalten.

Sedan gick vi igenom metoderna för att tillverka denna ädla dryck. Vilka råvaror används? Hur blir korn till malt? Hur destillerar man whisky? Varför lagrar man whisky på ekfat? Detta är några exempel på ämnen som undersöktes under kvällens gång.

Blended whisky och Single malt

Först ut denna kväll var Stewart’s blended whisky. Den kommer ifrån Leith i Skottland och har tillverkats enda sedan 1779. Whiskyn är en blandning av maltwhisky från högländerna och grainwhisky. Vi kunde enas om att den är len och fruktig och inte särskilt rökig. Detta är en whisky som levererar mycket värde för pengarna.

Näst på tur stod en svensk whisky, Box Dalvve Signature Malt. En single malt från Box destilleri som ligger intill Ångermanälven vid höga kusten. Whiskyn destilleras i ett gammalt ångkraftverk och är en av de mest välkända svenska whiskysorterna. Den har tydlig rökighet och inslag av choklad och citrus. En trevlig whisky som gör sig bäst som avec, möjligen med en droppe vatten eller två.

Två rökiga whiskys från Skottland

Sedan var det dags att ta oss tillbaka till Skottland för att prova Jura Superstition. Den kommer från ön med samma namn. Detta är en blend av rökig whisky och whisky från destilleriets bästa årgångar. Den har slutlagrats på bourbonfat, vilket ger en fin rondör. Den är komplex och har toner av kryddor och honung. Vi kunde också hitta lite lakritstoner i den när vi backade bandet och provade sorterna en andra gång. Denna blev en stark favorit för många av deltagarna.

Sist ut för kvällen var Bunnahabhain Móine. Den kommer från Islay och var kvällens absolut rökigaste whisky. Rökigheten påminner om tjära och har tydliga inslag av ljung. Bakom rökigheten finns också mjukare, fruktiga aromer av päron och avslutningen bjuder på stenig mineral.

För att undersöka vad som händer när man provar whisky med tilltugg serverades också saltade rostade mandlar och chokladfondant ihop med whiskysorterna. Mandlarna tenderar att förhöja whiskyns fatkaraktär och gör den rundare, medan chokladen dämpar spritigheten och gör whiskyn mjukare.

Tack för denna kväll!

Stort tack till alla er som kom och tack till Fisk i Hallen för denna kväll. Du kanske känner någon som har varit snäll i år och skulle vilja ha en smakupplevelse i julklapp? Mer information om kommande provningar hittar du här.