Whiskyprovning den 09/04 i Uppsala

Vädret började att klarna upp efter att eftermiddagen hade bjudit på några rejäla regnskurar. Det gick att förstå att något positivt var på gång, inte bara våren, utan en whiskyprovning i teaterbarens trivsamma lokaler i centrala Uppsala. Några av Campbeltowns stoltheter stod på menyn.

Först ut var den väldigt prisvärda whiskyn, Loch Lomond Single Malt. En distinkt men inte alltför kraftig helmalt med förhållandevis mjuk smak av kola, torkad apelsinskal och örter tillsammans med en mild ton av torr torv. Den visade sig vara uppskattad till tilltuggets salta oliver och den lufttorkade skinkan.

Glen Scotia Single Malt Victoriana var ett riktigt muskelbygge. Med sina modiga 51,7 % alkoholhalt hade inget av kvällens tilltugg någon chans, allra minst den väna Proscotton. Den dominerades av sin höga alkoholhalt ända tills den provades med några droppar kranvatten på ytan. Då släpptes en kaskad av dofter som tidigare legat dolt bakom alkoholen. Inte minst den skira tonen av vanilj från ekfaten kom fram och uppskattades stort av provningsdeltagarna. Vi fann även svarta vinbär, karamelliserade nötter, mörk choklad, kryddor och mild rök. Victorianan visade verkligen upp två sidor, med och utan vatten. Rekommenderas att avnjutas ensamt, i goda vänners lag. Men passar även väl till en kraftig cigarr, så som Cohiba Behike.

Glen Scotia Single Malt Double Cask är en whisky som har åldrats i dubbel fatlagring. Först har den legat på Bourbonfat och därefter på sherryfat, sherryfat som innehållit sherry gjort på den mycket söta druvan Pedro Ximenes. Inte konstigt att vi fann en tydlig och behaglig fruktsötma av torkad äpplen och persikor tillsammans med knäck och kryddor i doften, vilket knöts ihop fint med Proscotton. Det här är en mycket ”sipp-vänlig” whisky som bjuder på filosofiska inslag.

Grand Final: Glen Scotia Single Malt 15 Years Old är en nästintill perfektion gjord Malt. Redan vid första doften förnimmas flytande guld i glaset. Whiskyn öppnades även, av vår förundran, mer och mer under kvällens lopp. För var gång som glaset snurrats gick det nämligen att hitta nya toner och doftvarianter, låg det inte en svag ton av hasselnöt i bakgrunden? Vi kände även mer tydliga toner av b.la. soltorkade aprikoser och plommon, äppelkaka, citrusskal, ingefära och kanel. Denna whisky vann guld på World Whiskies Awards (WWA).

På lättare fötter än vi äntrat lokalen lämnade vi den för att möta en något varmare Uppsala-kväll, och vi konstaterade att våren snart är här. Efter ett varmt avsked skildes vi åt, förhoppningsvis något visare och gladare.

Tack för en trevlig afton!
Er sommelier, Robert.

 

 

DSC_0115

DSC_0118

Deltagare provning