Whiskyprovning i Stockholm den 27/11

Denna trevliga höstkväll träffades ett härligt gäng på Sheraton Hotel för att prova whisky. Borden var dukade med fyra whiskys av olika ursprung och karaktär samt trevliga tilltugg. Vi provade följande sorter under kvällen;

 

Jameson Irish Whiskey

Irland. Blended (korn/malt, vete/grain) Lagrad ca 7 år på bourbon- & sherryfat

Fruktig smak med inslag av fat, apelsinskal, päron, choklad och vanilj. Klassiker att använda till vinterdrinken ”Irish Coffee”.

 

Mackmyra Svensk Ek

Sverige. Korn. 10% lagrad på fat av svensk ek (resterande på begagnade sherry/bourbonfat)

Maltig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av honung, päron och aningar av rök.

Mackmyra arbetar torv och enris till andra, mer rökiga sorter. Destilleriet Mackmyra utanför Gävle grundades på 1990talet som Sveriges första whiskydestilleri.

 

The Macallan 12 Y.O. Fine Oak

Skottland/Speyside Korn. ”Selected final cut” 16%, dvs. bara det allra renaste destillatet från destilleringen används… ger superkvalitet.

Balanserad, maltig smak med tydlig fatkaraktär där sherryfaten ger sin tydliga citrusfruktiga stil tillsammans med inslag av torkad frukt och honung. De amerikanska faten bidrar med toner av vanilj.

 

Lagavulin 16 Y.O.

Skottland/Islay. Korn. Lagrad på bourbon (mest) & sherryfat

Komplex, maltig, påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av pomerans, choklad, nötter, apelsin, jod, tjära och smörkola. Tydlig karaktär av den ursprungstypiska torven som ger stil redan genom vattnet som används vid mältning/mäskning.

Whiskyprovningstockholm4

Whiskyprovningstockholm3

Whiskyprovningstockholm5