Whiskyprovning i Örebro den 20/02

I den vackra och inspirerande vinkällaren på Scandic Grand Hotell i Örebro samlades vi för att prova ”uisge beatha” livets vatten på Gaeliska. Deltagarna kom sugna och laddade och hade många frågor och funderingar. Målet för provningen var inte att lära sig allt om whisky utan mer att prova, upptäcka och utforska nya sorter.

Cragganmore 12 YO, Speyside Skottland
Vi började whiskyprovningen med en Single Malt från regionen Speyside i Skottland. Regionen Speyside kännetecknas för sina fruktiga och delikata whiskysorter. Speyside är även känt som Skottlands trädgård och har stor tillgång till både korn och vatten. Cragganmore är fruktig i doften, med viss rökighet och fatkaraktär. I doften finns inslag av apelsin, nougat, fläder, och örter. Smaken är maltig och fruktig med en liten rökighet. Imponerande att en utav deltagarna gissade rätt på att det var en Speyside whisky som vi provade.

Bulleit Bourbon
Från Skottland till USA och från korn som råvara till majs som huvudråvara. En klassisk bourbon med kännetecknande doft av kolade ekfat, choklad, vanilj, pomerans och aprikos. Smaken hade en tydlig karaktär av smörkola, ekfat, vanilj, nötter och fudge. Bourbon är har ingen rökighet utan mer en behaglig sötma. Bulleit Bourbon är inte åldersbestämd på flaskan men den är lagrad minst 6 år på nya amerikanska ekfat.

Bulleit Rye
Provningens 3:e whisky var Bulleit Rye även den från USA. Den här whiskyn är gjord på 95% rågmalt och 5% kornmalt. För att få kallas Rye-whiskey måste innehållet vara minst 51% råg men den här Bulleit har som lite utav ett signum att det alltid är ett högt innehåll utav råg. Den här whiskeyn har en doft av ekfat, torkade aprikoser, rågbröd, tall, och örter. Smaken är torr, viss beska, liten väl gömd rökighet, med mycket ekfat, rågbröd och örter.
Whisky 4 Laphroaig 10YO

Laphroiag 10YO Single Malt
Kvällens sista whisky var Laphroiag 10YO single malt från Islay Skottland. Islay är känt för sina rökiga whiskysorter och den här är inget undantag. Doften är påtagligt rökig, aningens blommig, med fatkaraktär och tjära. Smaken är aningens blommig, viss rökighet dock ej lika rökig i smaken som doften och maritim. Den här whiskyn fick bra betyg av deltagarna då den är väldigt balanserad, i smaken drar alkoholen aldrig iväg.

Den här provningen var väldigt trevlig och deltagarna frågade mycket och delade med sig utav sina egna erfarenheter när det gäller whisky. Vi fick höra historier från allt om hur de i ungdomen köpte whisky från båtarna i Köpings hamn till hur den grekiska värmen gjorde att Tallisker smakade konstigt. Vi pratade även om det fanns någon ”ohelig” blandning mellan bourbon och skotsk maltwhisky. Någon sådan tycks inte finnas.

Whiskyprovning i Örebro den 20/02/2016

 

 

IMG_20160220_185744

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20160220_173425