Whiskyprovning i Örebro den 04/06

En somrig lördag kväll samlades ett gäng dryckesintresserade människor på Scandic Grand Hotell i centrala Örebro. Trots soligt och ljust ute var stämningen i vinkällaren mysigt dämpad med levande ljus och mörka detaljer. En resa till upplevelsernas värld hade skett. Här doftade det spannmål, bröd och rökighet tillsammans med stearin och ost. På menyn hade vi en Whiskyprovning. Vi började med att prata om Livets vatten, som all dåtidens sprit kallades. Härifrån kom ordet whisky från början. Tillverkning av whisky och whiskytyper varvades med sensorik och metodik kring spritprovning och mat och dryck i kombination. Vi testade fyra olika whiskysorter. Bushmills, en trippeldestillerad Irländsk whisky från ett av Irlands äldsta destilleri som hade fått en finish på sheeryfat. Cragganmore, en singel malt whisky från Speyside i Skottland. En mycket elegant och frisk whisky. Buffalo Trace, en straight bourbon med tydlig karaktär av vanilj, kola och kokos som tillverkat whiskey i ca 200 år. Tillsist Tallisker, en 10 årig rökig singel malt whisky från Isle of Sky med tydlig rökkaraktär och med inslag av hav och tång. Efter att ha droppat lite vatten i varje sort fick vi uppleva att de flesta smaker intensifierades genom denna metod. Tillsammans med våra tilltugg kom vi snabbt fram till att vår bourbon var ett bra kombinations alternativ. Kvällen avslutades med en frågestund och mätta gommar och magar.

Tack för en riktigt trevlig kväll önskar sommelier Sofia!

 

 

image

image