Whiskyprovning samt skotsk språklektion i Västerås

Det var en imponerande stor skara whiskyentusiaster som såg fram emot denna varma lördagskväll som var uppdukad och förberedd för en spännande whiskyprovning på Scandic Västerås. Vi inledde kvällen med en introduktion till de olika whiskysorterna och tillverkningsmetoderna. Därefter kunde vi gå lite mera in på djupet och kvällens urval presenterades. Då visade det sig att en av kvällens mest utmanande uppgifter skulle bli att uttala vissa av dem.

Auchentoshan 12YO
Först på tur var en 12-årig Auchentoshan från lågländerna i Skottland. Det är en ganska ovanlig Single Malt i Skottland då den är trippel destillerad. Doften var elegant med tydlig fatkaraktär, inslag av nötter, halm, torkade örter, kola och päron. Smaken visade sig mild och len, utan rökighet och även med en viss sötma i sig.

Glenkinchie 12YO
Kvällens andra whisky var även den en Single Malt från Skottlands lågländer. Doft och smak var aromatiska med inslag av vanilj, blommor, rostade toner och fatkaraktär, samt en viss smörighet och citrus. Den har samma härliga sötma i sig som Auchentoshan, men är något fylligare och saknar även den rökighet. Värt att nämna är att Glenkinchies destilleri, belägen strax utanför Edinburgh, grundades 1837 och har bland de största pannorna i Skottland.

Maker’s Mark
Den tredje whiskyn för kvällen tog oss till andra sidan av Atlanten, till delstaten Kentucky i USA, och var rättare sagt en bourbon. Huvudråvaran i bourbon är majs vilket ger en helt annan karaktär än whiskyns kornmalt. Doften är mäktig, med mycket frukt och en tydlig karaktär från de kolade ekfaten. Vi fann även inslag av torkad frukt, socker och smörkola. Smaken är även den kraftig och fruktig, med inslag av kolade ekfat, vanilj, knäck och torkad frukt.

Oban 14YO
Vi avslutade kvällen med att prova ännu en skotsk Single Malt, den 14-åriga Oban. Den kommer från högländerna och närmare bestämd västkusthamnen Oban, som ibland kallas för ”porten mot öarna”. Doften är elegant med fatkaraktär, ljunghonung, aprikos, sirap och örter. Smaken är balanserad, rökig med fatkaraktär, ljunghonung, jod och pommerans.

Det visade sig att Oban blev favoriten bland många deltagare denna kväll, vilket inte bara hade att göra med namnets okomplicerade uttalande. Flera förundrades även över den stora skillnaden mellan de båda whiskysorterna från lägländerna. Utöver namnens omöjliga uttalanden, hade de även fruktigheten, lättheten och avsaknaden av rökighet gemensamt. Men de gav i slutändan helt annorlunda smakupplevelser på grund av Auchentoshans tredje destillering.

Kvällens whiskyprovning avslutades med några intressanta tips från kunniga deltagare, däribland en 20-årig bourbon från Pappy Van Winkle som sägs sakna motstycke. Ett lite mer oväntat tips kom från en filmentusiast, som gärna ville rekommendera den engelska filmen Angel’s Share, där whisky ska spela en av huvudrollerna, och som skulle kunna vara till stor nytta för att just öva på skotska ort- och whiskynamn.

Det var minst sagt en lärorik afton som sommelieren gärna vill tacka alla ivriga deltagarna för. Brinner även du för whisky i alla sina former och smaker, kan du enkelt kika in här för att hitta nästa whiskyprovning nära dig.

Lär dig mer om whisky på en av våra whiskyprovningar klicka här.

IMG_20170617_181502_x

 

IMG_20170617_173600_x