Whiskyprovning i Stockholm den 17/06

Det var förberett för en whiskyprovning på hotell Sheraton i Stockholm. Hotellet hade laddat upp med goda tillbehör och fyra olika whisky för deltagarna att prova och avnjuta. Det som provades var fyra whisky med helt olika ursprung och stil, allt för att deltagarna skulle får uppleva den mångfald som finns i whiskyvärlden.

Whisky 1 – Jameson Irish Whisky
Kvällens första whisky var den Irländska blenden Jameson. Jameson är är en traditionell irländsk whisky med mycket frukt och ingen rökighet. Den har en fruktig doft med inslag av fat, apelsinmarmelad, päron och vanilj. Smaken är fruktig, med inslag av fat, marmelad, honung och päron. Precis som det ska i irländsk whisky destillerar man Jameson tre gånger för att få en mildare och mjukare smak. Malten är torkad i slutna brännugnar där röken leds bort istället för att påverka malten. Det här är en blended och råvaran är kornmalt destillerad i en Pot Still och vete som destilleras i Kolonnbrännare.

Whisky 2 – Glenlivet 12 YO Skottland
Kvällens andra whisky var en Single Malt från regionen Speyside i Skottland. Den hade beteckningen 12YO vilket betyder att den är lagrad i minst 12 år på fat. Doften är maltig med mycket fatkaraktär och inslag av aprikoser, muscovadosocker samt vanilj. Smaken är maltig med fatkaraktären, vanilj och halm. Glenlivet är destillerad två gånger som sig bör för skotsk whisky. Den är även den i stort sett utan rök. Glenlivet grundades redan i början utav 1800-talet så det finns därmed mycket tradition inom väggarna.

Whisky 3 – Maker’s Mark Bourbon
Den tredje whiskyn vi provade var en bourbon, Maker’s Mark från Kentucky USA. För bourbon är huvudråvaran majs, ofta blandat med andra råvaror. För Maker’s Mark använder man förutom majs även vintervete och korn. Just användandet utav vintervete ger en mjukare stillsammare bourbon än brukligt. Doften är fruktig med mycket smörkola, och inslag av torkad frukt, muscovadosocker och vanilj. Smaken är mjuk fruktig, med smörkola, torkad frukt, knäck från julen och pomerans. Maker’s Mark är det enda destilleriet i USA som klassats som ”historic landmark”.

Whisky 4 – Talisker 10Y0
Kvällens sista whisky var Talisker 10YO. Den kommer från distriktet Islay i Skottland och har den för området karaktäristiska rökigheten i smak och doft. Det är en single malt med minst 10 år på faten. Doften är komplex, påtaglig rökig, med fatkaraktär, tjärpastill, apelsinmarmelad, ljunghonung, och mörk choklad. Smaken är komplex med mycket rökighet, fatkaraktär, ljunghonung, och tjära, och mörk choklad. Talisker är det enda destilleriet på Isle of Skye. Grundat 1830. Just den här whiskyn dricks för övrigt i den klassiska krigsfilmen Kanonerna på Navarone.

 

Deltagarna var mycket aktiva och delaktiga under hela provningen. Glenlivet 12 YO ansågs utav de flesta deltagarna vara kvällens höjdpunkt samt Talisker 10YO. De flesta tyckte också det var roligt och intressant att vi provade whisky från många olika ursprung och sorter.

whisky deltagare stockholm

whisky-stockholm