Whiskyprovning i Stockholm den 19/11

Den här kvällen var det dags att prova och prata om whisky på Sheraton hotell i Stockholm. Det var uppladdat med 4 olika whiskys tillsammans med lite goda tillbehör. Under kvällen provade vi följande whisky:

Whisky 1 – Jack Daniels Old no 7
Vi började kvällen med att prova den whisky som kanske är mest förknippad med rock n roll av de alla, nämligen Jack Daniels Old no 7. Det här är en Tennessee Sour Mash bourbon som görs på minst 50% majs, resterande är korn och råg. Doft och smak är kraftig av päron, vanilj, kola, torkade aprikoser och rostade ekfat. Att det är en sour mash innebär att 25% av mäsken från den tidigare produktionsomgången får följa med till nästföljande. På så sätt kommer jäsningen igång snabbare och smakerna hålls identiska.

Kuriosa om Jack Daniels och dess tillverkningsplats Lynchburg är att det är ett sk ”Dry County”. Det är nämligen olagligt att servera eller sälja alkohol i staden.

Whisky 2 Glenlivet 12YO
Den andra whiskyn vi provade var från Skottland, distriktet Speyside och är en 12 årig single malt. Doft och smak är maltig med tydlig fatkaraktär, aprikoser, jod, socker och vanilj. Det finns nästan ingen rökighet i den här whiskyn utan den är mer mild och mjuk. Jämfört med Jack Daniels är Glenlivet 12YO mycket smalare i karaktären.

Whisky 3 Makers Mark
Tillbaka till USA och en annan bourbon, Makers Mark från Kentucky. Gjord på 70% majs och resterande råvaror är vintervete och korn. En mjuk och karaktärsfull bourbon med mycket frukt (ej päron som var uttalat i Jack Daniels), socker, vanilj, knäck och pomerans. Första doften i glaset fick tankarna att vandra direkt till när man öppnar en påse med gummisnoddar. Makers Mark görs enligt gamla hantverkstraditioner och varje flaska handdoppas i det röda vaxet. Det är ett utav de minsta destillerierna i USA och är faktiskt det enda som är klassat som Historic Landmark.

Whisky 4 Glennlivet Nádurra Olorosso
Vi avslutade kvällen med en riktigt stark whisky. Med en alkoholhalt på hela 60.7-vol% är doften så kraftig att den knockar den bästa. Men då man kommit förbi den initialt kraftiga doften väntar en nyanserad whisky med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av torkade fikon, mandelmassa, choklad, knäck och vanilj. I smaken fann vi även en härlig sälta, framför allt i början. Trots sin höga alkohol upplevde vi inte den här whiskyn som extremt stark när vi drack den utan den kändes väldigt välgjord och balanserad. Nádurra är skotsk gaeliska och betyder naturlig. Tanken är att den ska produceras enligt de metoder som var rådande under 1800-talet. Whiskyn buteljeras därför på fatstyrka (cask strenght) och utan kylfiltrering. Just den här whiskyn har legat på olorosso fat.

Deltagarna var aktiva och delade med sig av sina egna erfarenheter under provningen. Det berättades historier om besök på destillerier i Skottland och tips på bland annat en tv dokumentär om en vinförfalskare. En mycket trevlig kväll!

whisky1

provning3