Varje whisky har sitt klockslag

På Best Western Esplanad i Västerås var det förberett för en whiskyprovning med fem olika whisky i glasen. Till whiskyn var det även framdukat med specialutvalda tillbehör som lagrad ost, söt lakrits, mörk choklad, salta potatischips samt pepparkakor med ädelostkräm. Följande whisky provade vi under kvällen:

Whisky 1

Famous Grouse Smoky Black

Kvällens första whisky var en blended från Skottland. Doft och smak har en lätt touch av rök, fatkaraktär, jod, smörkola, halm och ljunghonung. Det är en rökigare variant av storsäljaren Famous Grouse. En blended som denna görs på både kornmalt och andra sädesslag. I just denna whisky används en lite rökigare malt.

Whisky 2

Macallan 12YO Fine Oak

Vi gick sedan vidare från blended till single malt. Här fann vi en mer balanserad doft och smak, med frukt, fatkaraktär, vanilj, russin, mandlar och ljunghonung. Fine Oak har legat både på europeiska ekfat samt amerikanska bourbonfat från Kentucky. Därefter blandas de olika kombinationerna och de unika smakerna bildas. Macallan Fine Oak passade väldigt bra ihop med den mörka chokladen. Chokladens beska mjukade upp fatkaraktären och det starka i whiskyn och tillsammans förhöjdes de båda.

Whisky 3

Highland park 12 YO Single Malt

Vikingawhiskyn Highland Park blev kvällens tredje whisky. Den kommer från den karga ön Orkney beläget långt ut i Nordsjön. Doft och smak är maltig, balanserad rökig, inslag av både fat och valnötter, torkad frukt, salmiak och jod. Tonerna av salmiak i whiskyn gick väl ihop med den söta lakritsen som vi hade som tilltugg.

Whisky 4

Macallan 12YO Double Cask

Det här är en mild och mjuk single malt, även den ifrån Macallan. Doft och smak har röda äpplen, frukt, vanilj, apelsin, kryddor och fat. Macallan Double Cask har mognat i en kombination av både amerikanska och europeiska fat. Resultatet är en komplex smakupplevelse som dock inte blev helt lyckad i kombination med sötlakritsen.

Whisky 5

Highland Park 18 YO

Kvällen avslutades med en Highland Park 18 YO Single Malt. Det är en whisky som blivit framröstad som Best Spirit in the World hela tre gånger. Doft och smak har en något rökig touch, tydliga drag av tiden på fat, torkad ananas, apelsin, jod, mörk choklad, vanilj och honung. Vi hade en rolig och trevlig stund den här kvällen, som kryddades ytterligare av många intressanta frågor och diskussioner. Vi hade dock svårt att enas om vilken som var kvällens ”bästa” whisky. Däremot kom vi överens om att det är vad du själv är sugen på som avgör vilken whisky du tycker bäst om. Ibland vill man ha kraftig whisky med maltig kropp efter en fin middag – då passar Highland perfekt som digestif – och ibland är man sugen på en lite fruktigare och slankare whisky som aperitif – då är Macallan Fine Oak ditt naturliga val. Det beror helt enkelt på humöret, sällskapet och klockslaget.

Tack samtliga deltagare för en varm och lärorik afton. Flera spännande provning väntar i år, mer information finner du här.