Whiskyprovning i Västerås den 27/9

2014-09-27 19.11.27

Lördagen den 27/9 arrangerade vi en whiskyprovning på Scandic Västerås. Temat var kvällen var Söt till Rökigt. Under provningen så gavs gästerna information om respektive whisky samt om whisky i allmänhet. Sommelier Peter berättar: ”Vi hade tillsammans en öppen stämning och gästerna ställde många intressant frågor. Några av dem var om fatens storlek och placering påverkade smaken, och om en 70-årig whisky är makalös? Gästerna verkade nöjda med temat och vi avrundade med en liten omröstning då Auchentoshan van knappt framför Lagavulin och Highland park.”

Följande sorter avnjöts:

Glenkinchie, 12 yo, 43%, Lowland – En lättdrucken whisky med tydliga vaniljtoner både i doft och smak. Även gräs går att hitta. I eftersmaken så framträder örter efter en stund. Något som både sommelieren och några av deltagarna kände av

Auchentoshan, 12 yo, 40%, Lowland – Doft av vanilj, gräs, smörkola och smörkolan framträder tydligt i smaken. En whisky av sötare karaktär men som upplevs torrare i eftersmaken.

2014-09-27 19.11.57 - CopyHighland Park, 12 yo, 40%, Orkney – Tydlig 2014-09-27 19.11.57 – Copyfatkaraktär och även något medicinal. Röken finns där men framträder mycket tydligare i smak än doft. Vaniljtoner blandas fint med röken och även toner av apelsin framträder i bakgrunden. Angenäm eftersmak som dröjer sig kvar lagom länge

Lagavulin, 16 yo, 43%, Islay – Tydlig rökighet, någon sa tjära andra sa lägereld. Trots sin tydliga rökton så upplevs den mild och lättrucken. Fatkaraktär med vaniljtoner framträder och även lite choklad. Eftersmaken är lång och en lätt rökton gör sig hela tiden påmind.