Whiskyprovning

Whisky är en av världens äldst lagrade spritsorter, och tillverkas idag över hela världen. Drycken tillverkas av framförallt korn, vete, råg eller majs vilket påverkar hela drycken i munkänsla och smak. Destilleringspannorna ser väldigt olika ut, vilket bidrar till olika smaker – rivig eller fruktig. Spriten lagras sedan i ekfat, för Whisky från Skottland ligger spriten på ekfat i minst 3 år. Dessa faktorer bidrar till att Whisky kommer i många former och smaker.

Ingående kunskap om Whisky och provningsmetodik.Lär dig känna whiskyexperten inom dig!

Historien går vidare med missionerande munkar som tog med sig konsten världen över.På 400-talet sägs munken St. Patrik ha tagit destilleringstekniken till Irland, den ska sedan ha spridit sig till Skottland runt 700-talet. Munkarna tillverkade och drack mycket öl, gissningsvis hamnade denna öl i en panna och en starkare dryck uppstod. Men det är än idag en ständig debatt om vem som började tillverka whisky. Var det Skottarna eller Irländarna? Ingen kan säkert säga vilka de var. Dock kanske Skottland är det första landet man tänker på när man talar om whisky.

Under denna provning får du höra mer om whiskyns historia, tillverkningsprocessen och dom olika typerna. Vi svarar på frågor och tar upp ämnen som: Hur provar man whisky? Vad är det för skillnad på olika fat? Var kommer röken ifrån och hur mäter man den? Vi kommer att förkovra och plocka fram whiskykännaren inom dig.

Det är rekommenderat att undvik starka parfymer och inte dricka kaffe före provningen då det trubbar av sinnena. Minimiålder 18 år. Provningen varar i ca 1-2 timmar.Glöm inte att säga till ifall du behöver särskild kost som gluten, laktos, vegetarisk eller nötfritt. Taysta erhåller sig rätten att ställa in evenemang vid för få deltagare samt vid sjukdom. Då erbjuds en valfri provning i valfri stad under sex månader efter köpet.